THE ART OF THE BLUES: A Visual Treasury Of Black Music’s Golden Age
Bill Dahl
Art Consultant: Chris James
The University Of Chicago Press
ISBN: 13-978-0-226-39669-9
The Art Of The Blues är ett praktverk i stort format om blues som bildkonst i form av skivomslag, nothäften, skivbolagsetiketter, affischer, annonser och skivkataloger, d.v.s. en mycket annorlunda bok om blues. För en gångs skull är bilderna – de flesta i färg – viktigare än texten, även om Dahl är en mycket skicklig skribent också. Han är en frilansande musikjournalist som skriver i Chicago Tribune och Living Blues men som också skrivit böcker som Ray Charles: Genius & Soul och Motown: The Golden Years.
Hur många texter har Dahl inte skrivit på olika skivomslag genom åren, men i den här boken ligger hela tyngdpunkten på illustrationerna, där bildkvaliteten är mycket hög. Dahls text fungerar bara som en kommentar till det utsökta bildmaterialet och i jämförelse känns hans text ibland en aning torr. Ett kapitel ägnas åt skivkataloger, där Bluebird var ett märke som hörde till RCA Victor. Här förekom foton på artisterna redan på 20-talet. Dessa kataloger listade vad som fanns i lager. Många skickade efter plattor via postorder, eftersom det inte fanns skivbutiker överallt. På 50-talet försvann skivkatalogerna, då LP-skivan ersatte 78-varvaren.
När det gäller annonser, får vi exempel på hur Ma Rainey annonserades av Paramount Records i t.ex. Chicago Defender, som lästes av afroamerikaner i Chicago, men som även smugglades in i Sydstaterna. Den kommer fortfarande ut men nu som veckotidning. Skivannonserna illustrerades med svartvita teckningar på 20-talet, innan det blev fotografier på artisterna. I början kunde annonserna dessutom vara rasistiska, då de färgade konsekvent avbildades med tjocka läppar.
När det gäller nothäften var det bröderna Melrose som angav tonen redan på 20-talet. Vi får också en utförlig beskrivning av 78-varvarnas skivetiketters utsökta skönhet och naturligtvis massor med bildexempel. Vartefter som fototekniken utvecklades på 50-talet, blev LP-omslagen snyggare och snyggare. Av alla duktiga fotografer som passerar revy i boken är kanske bröderna Hooks i Memphis de mest kända. Henry och Robert Hooks hade sin studio på Beale Street fr.o.m. 1910. Av senare tiders skickliga fotografer bör Raeburn Flerlage nämnas, när det gäller Chicagos bluesscen. Han dog 2002.
The Art Of The Blues är en mycket vacker bok om blues och dessutom väldigt innehållsrik. Om du har ambitionen att inte bara samla på bluesplattor hemma utan även vill ha en samling böcker om blues, bör du inte missa denna.
Thomas Almqvist