KING OF THE BLUES – The Rise and Reign of B.B. King

KING OF THE BLUES
The Rise and Reign of B.B. King
Daniel de Visé
Grove Atlantic, 2021
ISBN 978-0-8021-5805-5

B.B. King kan utan överdrift anses vara en av de mest produktiva bluesartister världen skådat. En karriär på nästan 60 år, med 15 000 konserter i 90 länder och ett otal skivor (plus oräkneliga variationer på temat Best of) är det nog ingen som slår honom. Ändå har han inte varit föremål för mer än ett par böcker värda att omnämnas; ”The Arrival of B.B. King” av Charles Sawyer från 1980 och självbiografin ”Blues All Around Me” tillsammans med David Ritz från 1996.

De Visé har tidigare skrivit en biografi om Greg LeMond, en av cykelvärldens stora, samt en bok om den amerikanska TV-showen Andy and Don. Här tecknar de Visé en detaljerad bild av B.B.s liv. Från de tidiga barn/ungdomsåren till hans första musikaliska framgångar i Memphis, först som DJ och sedan som skivartist med debut 1949 för Bullet Records. Mängder av detaljer presenteras, intervjuer med gamla barndomsvänner och släktingar ger berättelsen liv.

B.B.s mångåriga tid med bröderna Bihari kopplas till hur skivindustrin fungerade vid denna tid (1950/60-talet). Vi guidas genom den vidare karriären på ABC och MCA. Många sidospår till skivbolagsägare, producenter, managers och musiker, men även händelser som problem med skattemyndigheterna. B.B. blev med åren en man som alla ville vara med. U2s Bono skrev ”When love comes to town” åt honom. B.B. gav en gitarr till påven Johannes Paulus II. Carl XVI Gustav överlämnade Polarpriset till bluesens kung. En fantastisk karriär för en enkel svart kille som en gång var som alla andra i Mississippi. Ett liv som saknar motstycke mer än i fantasin, men som genom de Visés bok blir verklighet.

Boken jag läst är på 470 sidor. Det är en okorrad utgåva som kommer att se utgivning inom kort, kompletterad med bilder som saknas i denna förhandsversion. Boken rekommenderas verkligen. Här får vi livshistorien för en av bluesens stora, kanske den största.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
Boktips
Fler recensioner