50 WOMEN IN THE BLUES – Jennifer Noble

50 women

50 WOMEN IN THE BLUES
Jennifer Noble
Supernova Books
ISBN 9780993220784

De senaste åren har det kommit en strid ström av musikbaserade arbeten som siktar in sig på amerikanska bluesmusiker. Män som oftast har lagt grunden till mycket av den moderna musiken.

”50 Women In The Blues” är skriven av Jennifer Nobel, en fotograf från Chicago med väldokumenterad passion för bluesmusik i allmänhet. Innehållet rymmer en stor variation av olika slags bluesdamer. Från äldre välkända, klassiska bluesartister som Victoria Spivey, Memphis Minnie och Bessie Smith till mer samtida giganter som Irma Thomas, Shemekia Copeland, Susan Tedeschi och Bonnie Raitt.
Jennifer Nobels egna foton fyller boken från början till slut, vilket förgyller kvaliteten och bidrar till att ge den utfyllnad som en bok av det är slaget så väl behöver. Varje artist har fått ett kapitel med en komprimerad biografi följd av en intervju som tar upp deras egna personligar influenser samt tankar och förhoppningar angående deras musik framöver. En särskild styrka med boken är att den även tar upp ett flertal trogna och engagerade artister, kvinnor som håller fanan högt och bär musiken framåt med en stor internationell följarskara. Bluesdamer som Lisa Mann, Dona Oxford, Kat Riggins och Liz Mandeville.

I de enstaka fall där författaren av uppenbara skäl inte har fått till en intervju med artisten finns istället ett praktfullt bildgalleri tillsammans med en sammanfattande biografi. Detta väger mer än väl upp det faktum att intervjuer saknas. I några andra fall har intervjuer från en mängd internationellt erkända musikpublikationer fogats in i texten.

”50 Women In The Blues” är ett välbehövligt tillskott till alla andra titlar med bluesinnehåll som numer är relativt lätta att lägga vantarna på. Formatet och textens ärlighet gör boken till en viktig introduktion och potentiellt referensverk. Det här är en bok att ta till sig, den är av hög kvalitet och har förmågan väcka intresse, ta tag i, underhålla och informera läsaren.

Text: Iain Patience 
Översättning: Greger Bennström

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
Boktips
Fler recensioner