Blues Unlimited : Essential Interviews From The Original Blues Magazine

Blues UnlimitedBLUES UNLIMITED: Essential Interviews From The Original Blues Magazine

Bill Greensmith, Mike Rowe, Mark Camarigg
University Of Illinois Press
ISBN: 978-0-252-08099-9

Tidskriften Blues Unlimited (BU) blev i början av 1960-talet något av en bibel för oss som intresserade sig för denna fantastiska musik och dess utövare. 

Blues UnlimitedBLUES UNLIMITED: Essential Interviews From The Original Blues Magazine
Bill Greensmith, Mike Rowe, Mark Camarigg
University Of Illinois Press
ISBN: 978-0-252-08099-9

Tidskriften Blues Unlimited (BU) blev i början av 1960-talet något av en bibel för oss som intresserade sig för denna fantastiska musik och dess utövare. 1963 bestämde sig Mike Leadbitter och Simon Napier i Bexhill-on-Sea på den engelska sydkusten för att samla sina erfarenheter och skivtips till andra genomatt ge ut tidskriften BU.

Det första numret kom 1963 och upplagan var 180 exemplar. Genom åren anslöt sig alltfler kunniga medarbetare – Mike Rowe, John Broven och Bill Greensmith, för att nämna några. Upplagan ökade stadigtoch nummer 13 trycktes i 1000 exemplar och hade foton på framsidan. Man gav även ut speciella häften i en serie som kallades Collector´s Classics samt speciella, lite tjockare häften om Goldband Records och Crowley Louisiana Blues.

Tidigt drev man även en kampanj för bluesmusikern Juke Boy Bonner i Texas som troligtvis påverkade Chris Strachwitz på Arhoolie Records, vilket resulterade i att han letade rätt på Juke Boy och spelade in honom. I slutet av 1974 avled plötsligt Mike Leadbitter endast 32 år gammal. Han hade under sin relativt korta levnad haft en enormt stor påverkan och varit oerhört inflytelseriknär det gällde att sätta fokus på blues, zydeco och cajunmusik från Louisiana och Texas. Simon som lämnat BU ett par år tidigare fick nu åter ta hand om skutan och var en av de drivande krafterna fram till 1987 när det sista numret av BU kom ut. Tre år senare avled Simon.

Den här tegelstenen på 456 sidor innehåller intressanta intervjuer som publicerats i BU genom åren. Man har valt att koncentrera sig på åren 1970-1987 och boken är uppdelad regionsvis (Chicago – Detroit – St Louis – Misssissippi – Texas – West Coast – Record Men). Här finns få av de stora kända namnen med som Muddy, Wolf, Elmore, Hooker, Hopkins, B B, Johnson, utan man har valt att fokusera på andra viktigaprofiler och där har sådana som Louis Myers, Red Holloway, Moody Jones, Jimmy Thomas, Ike Turner, Roy Brown och Ralph Bass fått stort utrymme. Samtliga avsnitt föregås av korta kommentarer med bakgrundsinformation och uppdateringar.

En fantastisk bok för alla, även vi som hängde med BU från 1960-talet. Jag hoppas de fortsätter att publicera valda delar ur BUs produktion. Hans Schweitz

 

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
Boktips
Fler recensioner