WALTER ”WOLFMAN” WASHINGTON 1943-2022

Han föddes i New Orleans och var den speciella smältdegel av musikstilar som uppstått och fortlever i staden trogen livet ut. Hans tonvikt lutade åt en grund i bluesen kryddat med funkrytmer och ibland med inslag av jazz och soul.

Redan som tonåring var Washington med som gitarrist i Lee Dorseys band. Han förekom också i Irma Thomas kompband. I mitten på 1960-talet var han bandledare i All Fools Band, som under många år var ett populärt band på klubbarna i New Orleans. På 1970-talet hade han egna bandet Roadmasters parallellt med att han ingick i Johnny Adams band, både i hans turnéband och det han använde i skivstudion. Hos Adams blev han kvar i över 20 år. Adams blev något av en mentor för honom och enligt Washington den som utvecklade både hans vokala förmåga och hans speciella gitarrton.

LP-debuten kom 1981 på lokala bolaget Hep Me. Plattan banade väg för ett kontrakt med Rounder Records och genombrottet ”Wolf Tracks”. Den släpptes 1986 och blev både en kritiker- och försäljningsframgång. Efter tre plattor på Rounder lämnade han för bolaget Point Blank. Han har sedan släppt plattor på bland andra Bullseye Blues, Artelier och Rounder än en gång. Det senaste albumet ”My future Is My Past” släpptes 2018 på ANTI.

Washington var under hela sin levnad en av centralgestalterna inom New Orleans musikliv, en mycket respekterad sådan även om han aldrig uppnådde högsta stjärnstatus. Han hade dock en stor beundrare av gitarrstil och ton i Rolling Stones Keith Richards, som i New Orleans-dokumentären 2005, ”Make It Funky”, visar sin vördnad genom att buga djupt då han möter Washington.

Walter ”Wolfman” Washington dog av cancer den 22 december 2022, två dagar efter sin 79-årsdag. Enligt flera källor ska saxofonisten Ben Ellman ha funnits i studion med Washington och producerat åtta nya låtar tänkta för ett nytt Washington-album. Planen är att de ska ges ut postumt.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam