KIM SIMMONDS 1947-2022

Gitarristen Kim Simmonds, en av förgrundsgestalterna inom engelsk blues har avlidit. Han bildade det engelska bluesbandet Savoy Brown 1965 och ledde det fortfarande då han den 13 december i år gick bort i tjocktarmscancer. En diagnos han fick under 2021.

Savoy Brown debuterade 1967 med LPn ”Shake Down”, en stark debut bestående av elva bluescovers med egen touch. Albumet blev inte stort kommersiellt men hjälpte till att etablera bandet på den brittiska bluesscenen. Med albumen ”Looking In” (1970), ”Street Corner Talking” (1971) och ”Hellbound Train” (1972), alla storsäljare, slog de även igenom i USA. Under hela dess existens kom de att vara ett större namn i USA än i hemlandet.

Savoy Brown kom med åren att bli lika med Kim Simmonds, som ende kvarvarande originalmedlem. Åren fram till 2020 och ”Taking The Blues Back Home: Live In America” släpptes 44 album och turnerandet och livespelningarna hade pågått kontinuerligt sedan debuten.

Hedersbetygelser från gitarrister och andra musiker har strömmat in efter att det blivit känt att Simmonds gått bort. Det är tydligt att även om han aldrig blev den där gigantiske gitarrhjälten så har han inspirerat en mängd gitarrister. Hans spelstil har beskrivits som både soft, rå och robust med en förmåga att vandra iväg i experimentella och fantasifulla solon utan att någonsin tappa låtens tempo eller grund. Han hittade sina främsta inspirationskällor inom bluesen, men inte heller jazzen var främmande för honom. På den LP som fansen röstat fram som deras allra bästa, ”Hellbound train”, lyser även lite soulinfluenser igenom.

Genom åren så ombildade Simmonds Savoy Brown ett flertal gånger. På frågan varför från en musikjournalist svarade han:

Jag vill aldrig stå stilla. När jag har klättrat upp för ett berg, vill jag bestiga ett annat. Om några i bandet inte vill hänga med på det så får man engagera nya musiker.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam