Strängvirtuosen David Lindley har lämnat scenen

Gitarristen och maxiinstrumentalisten David ”Perry” Lindley lämnade oss 78 år gammal i sviterna efter Covid 19.

Den färgglada musikanten med förkärlek till billiga stränginstrument var förutom den egna karriären en mycket uppskattad studiomusiker och han var ofta anlitat till att krydda inspelningar av andra artister. Stränginstrument inhandlades från företaget Sears som specialiserade sig på instrument för nybörjare. Lindley trakterade med självklarhet stränginstrument som akustisk och elektrisk gitarr, fiol, bas, banjo, lap-steel guitar, mandolin, hardangerfela, bouzouki och cittern, ett lutaliknande instrument.

Lindley uppträdde ofta i scenklädsel av polyester. Om han föredrog materialet för att det var lätt att tvätta under turnéer förtäljer inte historien.

Sin Sverigedebut gjorde Lindley på Kårhuset i Stockholm tillsammans med Jackson Browne 1976. Nästa gång han kom till Sverige var med det egna bandet El Rayo X i september 1982. De uppträdde på Måndagsbörsen med Jonas Hallberg som programledare.

Jag såg honom med El Rayo X i Göteborgs konserthus i början av 1980-talet. Det var en oerhörd rytmisk, svängig och färgsprakande upplevelse. Konserten bjöd på inblickar i rotmusikens värld. Lindley var artisten som såg till att publiken var med på noterna. En nackdel för konserten var högtidliga Konserthuset vid Götaplatsen. Det hade funkat bättre med en klubbliknande lokal, men med extranumret ”Mercury blues” lyfte taket.

Under åren blev det återkommande besök till exempel 1983, 1985 och 1997. Skivdebuten med bandet El Rayo X som också är titeln på plattan släpptes 1981 och består av covers som har tolkats egensinnigt till rock and roll, blues, zydeco, cajunmusik och reggae. Jackson Browne sjunger på flera av låtarna och plattan är en bra ingång för alla dem som har missat David Lindleys karriär. Låtarna ”Bye bye love”, ”Mercury blues” och ”Twist and shout” sticker ut. Det är en platta som jag har återvänt till genom åren och som väckte mitt intresse för rotmusik. Debutplattan sålde dåligt i USA men gick bra i Norge och Sverige.

Karriären började i det psykedeliska kaliforniska bandet Kaleidoscope under åren 1966 till 1970. Han har spelat med otaliga artister på scener och på inspelningar. Jackson Browne och Linda Ronstadt var de första. Men det blev många fler. Lindley har under karriären turnerat och klivit in i studion med bland andra Warren Zevon, James Taylor, David Crosby, Terry Reid, Graham Nash, Bob Dylan, Rod Stewart, Leonard Cohen, Dolly Parton, Bruce Springsteen och Toto. Gitarristerna Henry Kaiser och Ry Cooder ska inte glömmas bort. Dottern Rosanne var med på några turnéer med Ry Cooder. Under senare år turnerade David Lindley med reggaepercussionisten Wally Ingram.

David Lindley föddes i San Marino, Los Angeles County den 21 mars 1944 och avled på ett hospis i Pomona, Clermont, Kalifornien 3 mars 2023. Han efterlämnar hustrun Joan och dottern Rosanne.

Foto: Helge Øverås, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1a/David_lindley_31101981_01_300.jpg

 

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam