Tony McPhee 1944-2023

Engelske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Tony McPhee har avlidit. Mest känd är han troligen som grundare av blues-/bluesrocktrion Groundhogs. Som störst var de i början på 1970-talet då de hade tre storsäljande album i rad; ”Thank Christ For The Bomb”, ”Split” och ”Who Will Save the World”. Den förstnämnda har uppnått kultstaus idag, men det var “Split” som renderade en guldskiva.

McPhee har ofta presenterats som TS Phee. Det står för Tough Shit och var något han begåvades med av Mike Vernon när han 1966 producerade en duett mellan honom och Champion Jack Dupree, singeln ”Get your head happy”. Groundhogs kompade såväl Dupree, Little Walter, Jimmy Reed som John Lee Hooker på Englandsturnéer på 1960-talet. Med Hooker spelades också en platta in, ”Hooker And The Hogs”. Ihop med John Mayall och Eric Clapton finns han med på Duprees ”From New Orleans To Chicago”. 1977 kompade han Billy Boy Arnold på Red Lightnin-utgåvan ”´Checkin´ It Out”.

Förutom plattor med Groundhogs spelade McPhee in en rad soloalbum, ofta bluesalbum med honom ensam med en akustisk gitarr. Den bästa, i mitt tycke, kom 1997, ”Bleachin´ The Blues”. På den visar han att han var en mycket bra slidegitarrist. Tio egna låtar och fem bluescovers. Han gjorde även några plattor med Jo Ann Kelly. Groundhogs fanns kvar i olika upplagor, med McPhee som gemensam nämnare till långt in på 2000-talet.

2009 fick McPhee en stroke. Den var så allvarlig att han bland annat aldrig återfick förmågan att kunna sjunga. 2022 råkade han ut för en allvarlig fallolycka som han aldrig återhämtade sig riktigt ifrån. Komplikationer från den olyckan har angivits orsak till att han den 6 juni 2023 avled i en ålder av 79 år.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam