Ramblin’ Minds #153

Ramblin´ Minds

20 år i bluesens tjänst

Året var 1987 och Piteåmusikerna Anna Wedin bas, Leo Holmberg gitarr brukade åka in till stadspuben i Luleå där det var jamkvällar varje helg där träffade dom Luleå trummisen Katarina Petersson en tjej de hört talas om och som till stor del delade deras musiksmak. De tre beslutade sig för att bilda ett bluesband, men dom behövde ytterligare en gitarrist och valet föll då på Annas storebror Anders ”Ante” Wedin. Ante och Leo hade spelat tillsammans redan i början av 80-talet så valet föll sig naturlig. Namnet Ramblin´ Minds kommer förstås från Robert Johnssons Ramblin On My Mind en artist som alla i bandet hade en relation till. Ramblin? Minds började leta spelningar och åkte runt i Norr och Västerbotten och bjöd på blues, men även en del rock ´n? roll i Chuck Berrys anda samt några ZZ Top covers fanns på repertoaren. – Även om det var en del rock ?n´ roll i början så har bandet aldrig avvikit från bluesen väg berättar Anna Wedin i telefon. För övrigt var den första låten som bandet repade in ”Dissatisfied” av Sonny Boy Williamson II.

Ramblin´ Minds femte medlem munspelaren Mikael Bäckman blev fast medlem 1994. -Vi hade hört talas om en duktig munspelare och han brukade hänga på våra spelningar och efter att ha låtit Mikael sitta in några gånger så beslöt vi oss för att behålla honom fortsätter Anna.

1994 började några fruktsamma år för bandet i och med samarbetet med musikern och komikern Ronny Eriksson. 1994 spelades Tv-programmet ”The Ronny Eriksson Show” in där Ramblin´ Minds var med i ett avsnitt av serien, året efter blev det en uppföljare ”Lid i Natt” där de fick var husband. Tv serierna spelades in med publik och rönte stor uppmärksamhet med sin ganska nydanande regi och speciella miljö. Samarbetet med Ronny Eriksson resulterade i två album ”Absolut gehör” 1995, ”Vem lurar vem” 1998 samt singeln ”Det är Roligare att säga ja” den sistnämnda ett inlägg för nej sidan i EU debatten. Det Blev många turneèr runt om i landet inte minst i folkparker för Ramblin? Minds och Ronny Eriksson. Bandets samarbete med Ronny Erikson fortsätter även om det blir lite mer sporadiskt nu för tiden.

Ramblin´ Minds räknar upp många influenser till sin musik Louis Jordan, Wynonie Harris, T Bone Walker, Little Walter, Muddy Waters, Slim Harpo samt Lazy Lester för att nämna några. Jump, Chicago samt Louisiana Blues är stilarna som bandet kör. De senaste åren har det blivit mer och mer eget material i Ramblin? Minds repertoar och det är basisten Anna Wedin som står för dom låtarna och bandet arrangerar musiken tillsammans. Ramblin´ Minds har hela landet som arbetsfält men de gör även en del spelningar i Finland och Norge. Det har blivit en hel del festivalspelningar genom åren bland annat Kalottjazz & Bluesfestivalen, Flaksandsfestivalen, Mönsterås bluesfestival, Piteå dansar och ler samt Östersunds Bluesfestival. I Norge kompade bandet Lazy Lester på en spelning 2006. Ramblin´ Minds håller även workshops och clinics på skolor och åt föreningar där dom lär ut bluesspel samt bluesens historia. Ett samarbete med Norrbotten Big Band ledde till en turné runt om i skolorna i Norrbotten för några år sedan.

Dom senaste tre åren ingår ibland även en blåssektion i bandet Horny Minds Saxofonisterna Stefan Tjerngren samt Pär Westling eller Tomas Johannesson. En kul grej att få ha med blås på scenen tycker Ramblin? Minds. Bandet har tre sångare som delar på de vokala insatserna Anders Wedin är den elegante sångaren Leo Holmberg den tuffe och Anna Wedin den känslosamma. Det ger en bra balans mellan de olika stilarna.
Ramblin´ Minds har gett ut två egna skivor ”Strollin” från 1999 samt ”In a Sober Mind” 2005
Och enligt rykten kanske det kommer ett nytt album under 2008

Samtliga i bandet är lärare Anna & Leo jobbar på musikhögskolan Anders är gymnasielärare och Katarina på låg och mellanstadiet. Mikael Bäckman är landets första utexaminerade munspelspedagog. Förutom det gemensamma intresset i bluesen så är Bob Dylan och The Band stora inspirationskällor för flera av bandmedlemmarna och dom har vid några tillfällen spelat på så kallade tributekvällar. Jazz, Stax soul samt en del proggmusik är också något av vad medlemmarna lyssnar på vid sidan av bluesen. 20 år har gått sedan debuten och vem vet det kanske blir 20 år till i bluesens tjänst för Norrbottningarna i Ramblin Minds.

Text och foto: Mats Norin / Jefferson #153

 

 

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna