Peter Måhlin – Mr Aftonblues är död

Peter Måhlin och Albert Collins

Den 12 november avled SBA:s förste ordförande Peter Måhlin, 76 år gammal. Redan i nr 3 av Jefferson, november 1968, började Peter skriva artiklar. Att Peter kom att utbilda sig till journalist förstod vi ganska snart, han hade en förmåga att målande uttrycka sig i skrift. Han var den som, i och med nr 4 ordnade så att Jefferson trycktes i offset vilket innebar att det blev möjligt att ge foton rättvisa. Formatet ändrades också från A4 till A5. På våren 1969 for han tillsammans med en annan Jeffersonmedarbetare, Bengt Olsson, till USA för att utforska bluesen närmare. På hösten 1969 så bildades en interimsstyrelse för SBA och där var Peter den självskrivne ordföranden.

Mest känd är han kanske för sin radioserie ”Aftonblues” som sändes i hundratals avsnitt mellan 1972 och 1990. Till en början varje vecka, sedan året därpå varannan vecka då han delade utrymmet i etern med Staffan Soldings ”Mera Blues”. Radioprogrammet tog upp så mycket tid att Peter inte längre kunde delta i arbetet med SBA och Jefferson.

Peter Måhlin och Lightning Hopkins
Peter Måhlin och Lightning Hopkins. Foto: Erik Lindahl

En som influerades mycket av Peters programserie var norske gitarristen Knut Reiersrud som 2019 gav ut en CD med namnet ”Aftonblues”. Cirka 200 av Peters och Staffans program finns på en USB-sticka som kan rekvireras från www.aftonblues.wordpress.com

.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam