JEFF BECK 1944-2023

Den brittiske gitarristen Jeff Beck avled 78 år gammal 10 januari efter en hjärnhinne- inflammation. Jeff Beck utnämns i ”Rolling Stone” som världens femte bästa gitarrist. Han föddes i södra London 24 juni 1944 och avled på ett sjukhus i Wadhurst, East Sussex. Karriären startade på allvar när han blev medlem i Yardbirds med bland andra Jimmy Page. Beck ersatte Eric Clapton som lämnade för John Mayall’s Bluesbreakers.

Undertecknad minns en ljummen vårkväll 1968 med ”Jeff Beck Group” i sikte. Bandet bildades 1967 och lirade på en klubb i Nordstan i Göteborg 1968 innan grävskoporna tog över och förvandlade det klubbrika området till en plats för förvaltning och kommers.

Det var nästan fullt på klubben och bandet gick på. Snabbt noterade jag att sångaren knappt syntes eftersom han gömde sig bakom stora högtalare. Hans namn var Rod Stewart. Det var en mycket intensiv konsert med råös rakt igenom. Bandet bestod av Ron Wood på bas, Jeff Beck gitarr, Mick Waller trummor och Rod Stewart sång. Rod förvisades till B-sidan av hitsingeln ”Hi Ho Silver Lining”. Rykten finns att Jeff Beck Group upplöstes då Rod Stewart fick allt mer stjärnstatus. Det var första och enda gången jag såg Jeff Beck och Rod Stewart på scenen.

Jeff Beck Group släppte tre album varav ”Truth” (1968) och ”Beck-Ola” (1969) är lyssningsvärda. Beck-Ola är ett album som hållerän idag.

Jeff Beck var under sin solo- karriär inte trogen någon speciell genre. Han är åttafaldig
Grammy-vinnare och fick två platser i Rock & Roll Hall of Fame, 1992 för åren med Yardbirds och 2009 som soloartist. Förutom de första singlarna på 1960-talet fattade Jeff Beck aldrig sångmikrofonen. Det kan vara en förklaring till att han var relativt okänd bland stora lyssnarskaror, men en av världens mest respekterade gitarrister bland gitarrister. Han kallade sin Fender för ”min tredje arm”.

Bild: Jean-Luc Ourlin, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam