Hyllningskonsert för Sven Zetterberg – 10 december 2022, Spinnrocken i Södertälje.

Hyllningskonsert för Sven Zetterberg
10 december 2022, Spinnrocken i Södertälje.

Vi körde från Norge efter jobbet fredag 9/12. Efter at vi kom över grensen körde vi brevid vita gärden med «diamanter» i snön. Också träden var fulla av snö. Månen lyste upp vegen och mycket av terrängen rundt om. Det var alldeles magiskt att vara på veg till hyllningskonsert för Sven Zetterberg 45 mil från vår bostad.

Vi delade upp resan och låg över på Stadshotellet i Åmål. Det var trevligt å setta våra spår i Åmål om vintern också. Der var det mycket snö, sol och många fåglar vid älven i centrum. Vi var der under Bluesfesten förra sommaren, som många andra somrar.

Om morgonen lördag 10/12. insåg vi at vi måste få tag i en vara som vi inte kunde köpa i Sverige. Vi körde tillbaka över grensen i hopp om at dom hadde det i Örje eller i Mysen, men nej, det hadde dom inte. Vi körde vidare till Spydeberg, och där stod lyckan oss bi ! Då hade det blivit sent, och vi övervägde om vi skulle köra den långa vegen till Södertälje. Vi såg på varandra och sa : Så klart att vi ska åka !

Vi kom fram till Södertälje en timme innan konserten började och fick som tur var sittplats på Spinnrocken der arrangören Sødertelje Jazz & Bluesförening kunde ta i mot 100 gästar. Det var bara två-tre lediga platser kvar när vi ankom.

Gruppen Sven Zetterberg’s vänner och gästar skulle underhålla den här kvellen.

 Tobbe Eliasson, Marcus Andersson, Knock-Out Greg, Mikael Fahleryd, Little Hank. Foto: Stefan Johansson
Tobbe Eliasson, Marcus Andersson, Knock-Out Greg, Mikael Fahleryd, Little Hank. Foto: Stefan Johansson

Sven Zetterberg’s vänner bestod av Knock-Out Greg, gitarrist, munspelare, sångare och bandledare för Knock-Out Greg and the Blue Weather, Knock-Out Greg and the Jukes och Knock-Out Greg and the Scandinavian Blue Flames, trumslagare Marcus Andersson som har spelat tilsammans med storebror Knock-Out Greg i flere decennier, Little Hank känt från Chicago Express, Harmonica Henry and the Blues Rockers och Sven Zetterberg Trio på gitarr, Torbjörn Eliasson långvarig medlem av Knock-Out Greg and the Blue Weather och pianist för Sven Zetterberg, nu på saxofon och tangenter, samt Mikael Fahleryd på bas, känt bl. annat från Peps Perssons Blodsband, Sven Zetterberg Band och Marino Valle Band.

Bandet Sven Zetterberg’s vänner har spelat till heder för Sven Zetterberg både i Kopparberg och på Stampen i Gamla Stan, Stockholm.

Kvällens gäster var munspelaren och sångaren Janne Sjöström, samt sångaren och gitarrist Daniel Kordelius. Sjöström har spelat i banden Blue Fire, Chicago Express, Mercury Blues Band och Trickbag. Han har dessutom varit bandledare i Harmonica Henry and the Blues Rockers som han gjorde solokarriär med efter at Chicago Express blev oppløst. Sjöström inngår nu i olika bandkonstellasjoner.

Danne Kordelius. Foto: Stefan Johansson

Daniel Kordelius er bandledare for trioen The Domestic Bumblebees som turnerar på flera olika kontinent.

Konferansieren berättade att denna kvälden var det precis 6 år sedan Sven Zetterberg uppträdde för sista gången på Spinnrocken. Han påminde också forsamlingen om at Zetterberg i mars 2022 hade blivit 70 år om han hadde fått lov att leva.

Daniel Kordelius initierade med att säga att uppträda på minnesförestellning för Sven Zetterberg på Zetterbergs hemliga domen, gjorde honom ödmjuk.

Knock-Out Greg berättade at han hörde Chicago Express live förste gången när han var 18 år och att det blev starten på hans vennskap med Sven Zetterberg.

Vid ett tilfälle gav Daniel Kordelius publiken valet mellan rock’n’roll och slide gitarr, och publiken valde slide, förstås. Från dess kände vi «the goosebumps».

«Nu lämnar vi över till munspelsfantomen Janne Sjöström» brukade Sven Zetterberg säga när Chicago Express stod på scenen.

Janne Sjöström (a.k.a. Harmonica Henry). Foto: Stefan Johansson

Janne Sjöström, alias Harmonica Henry, spelade med en kraft, intensitet och timing som var mycket töfft, stämningsfult och vackert. Han har en skön vibrato i sitt sound och hans solo var breathtaking !

Ett annat sätt Janne Sjöström utmärker seg på är hur han står fram på scenen när medmusikanterna är i fokus och gör sina solo. Harmonica Henry slår rytmen på egen kropp, verkar lekful och fri. This is contagious !

Vi fick höra «Tall, Dangerous and Drunk», «Sloppy Drunk», «I Don’t Play», «Mellow Down Easy», «Mean Old World», «Let’s Straighten It Out» och «Bloody Tears»; en av mina absolut största favoriter på Zetterberg’s platta «Blues From Within». Och många flera låtar.

Bonus var «Harmonica Blow-Out» med Harmonica Henry och Knock-Out Greg som hørdes ut som en medley bland annad av «Rockin’ Man» från «Permanently Blue».
Mest sexy gitarrlirande fick vi när bandet med Little Hank i front spelade «Everything’s Gonna Be Alright». Wow !

Marcus Andersson och Daniel Kordelius utstrålade stark spelglädje hela kvellen.

«Det blir inte bättre än det här !» ropade grabbarna i salen medan godt vuxna kvinnor dansade ensamma och tilsammans och en av dom skrek flera gångar rett ut i fröjd.

Kvällen avslutades efter extranummer med stående applåder från ca. 100 personer. «Vi vil ha en till !». «Vi vil ha två till ! » ropade folk. Från den bakre delen av salen hörde vi också «Vi vil ha 10 till !»

Vi skålade alla til minnet om Sven Zetterberg och i tacksamhet för alt det underbara han delade med seg åt oss.

Då vi lämnade Spinnrocken hørde vi : «Vi har verdens bästa bluesmusiker!» Knock-Out Greg and the Scandinavian Blue Flames är ett band av mycket, mycket høg klass.» Tankarna gick också till den profilerade, norska munspelaren Richard Gjems, som redan vid milleniumskiftet, skrev i norska Bluesnews att Janne Sjöström är en av verdens bästa Chicago-blues munspelare.

Söndag morgon gick vi en promenad i Södertälje och la märke til alla dom stora ljusskulpturerna staden var decorerad med. Vi gick också til hamnen och kände lugnet där medan tankarna gick till en annan tid när vi stod brevid ångbåten «S/S Ejdern».

Älgen kan ha sett oss på hemvägen tilbaka till Norge, lyckliga och fulla av goda minnen som vi var. Min engelske mann sa det så här : «It was a bloody good evening. I was completely spellbound !» Vi såg inget till älgen, bara ett og annet vackert rådjur ute på gärdena. Marginerna var, som tur var, på vår sida denna helgen.

Text: Rita Lill Martinsen,
Asker, Norge

Foto: Stefan Johansson

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna