DR HELANDER & THIRD WARD – MEAT GRINDIN´ BUSINESS

dr helanderDR HELANDER & THIRD WARD
MEAT GRINDIN´ BUSINESS
Bluelight Records BLR 33194 2
(36 min)

Det råder ingen tvekan om att det är bluesen som gäller för denna trio. Tio låtar stadigt förankrade i det blå. Sju är egna original från gitarristen Ilkka Helander själv eller ihop med Leevi Leppänen (trummor) och/eller Esa Kuloniemi (gitarr och bas). Visst, välkända bluesslingor går igen i en del, men lite får man stjäla.

Det sparkar igång direkt med fågel- och djungelljud följt av fullt ös i Elmore James instrumental ”Hawaiian boogie”. Kuloniemi visar direkt att det inte är några problem för honom att hantera slidegitarren. Så också i avslutande Eddie Burns-låten ”Don´t be messin´ with my bread”.

Förutom de två avslutande låtarna så har munspelet stort utrymme. Little Willie Mehto gästar i fem låtar och Charlie Musselwhite i tre. Musselwhite har inte funnits i studion i Helsingfors utan gjort sina pålägg hemma i Kalifornien. Båda munspelarna imponerar och lyfter flera av låtarna. Musselwhite glänser utöver det vanliga i den tempostarka triokomponerade boogien ”Third ward boogie”. Mehto får sträcka ut ordentligt i ”Woman´s trust” (med text av Lennart Larsson) som görs som duo med Ilkka på sång och gitarr.

Dr Helander & Third Ward har gjort en ösig platta som garanterat fungerar live på både pub och festival. Men jag tycker de har lyckats få fram den rätta stämningen även i studion och där ligger ju ofta svårigheten att lira in blues.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste