Derick Campbell 1966 – 2020

Bild på Derick Campbell som sjunger inför en glad publik

Derick, tillsammans med sina bröder Chuck och Phil, utgjorde the Campbell Brothers tillsammans med släktingar. Derick avled den 12 november 2020 i Rochester, N.Y., i en ålder av 53 år.
Som pojke spelade han trummor i the Church (House) of God in Christ. På 1980-talet lärde sig Derick lap steel-gitarr av sin broder Chuck. Lap steel och pedal steel är karakteristiska för the Church of God in Christ, i musiksammanhang mer känt som en pentacostal church, med ursprung i baptism. 1997 gjorde the Campbell Brothers skivdebut med ”Pass me not” på Arhoolie. Derick på lap steel och Chuck på pedal steel. Det blev fyra album till på Arhoolie och ett otal egna och gästspel för andra labels. Gruppen kom att turnera världen över med sin bluesiga gospel och besökte Falu Folkmusik Festival 2000. I Jefferson nr 125 finns ett referat. På mitt foto saknas Derick, då han var ute och integrerade med publiken i sann gospelanda (well, en hel del show vad det nog också). Campbell var även medlem av supergruppen the Slide Brothers.

PS För klarhets skull: det var Chuck Campbell som ackompanjerade Otis Turner vid dennes spelning i Stockholm 2010.

Derick Campbell med lap steel i bakgrunden, bakom gitarristen och brodern Phil Campbell, som sjunger
Derick Campbell med lap steel i bakgrunden, bakom gitarristen och brodern Phil Campbell, som sjunger. Foto: Tommy Löfgren

Första bilden: Showtime med Derick Campbell vid Falu Folkmusik Festival 2010. Foto: Tommy Löfgren

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam