Bluesrock-festival på Öland, Borgholm 3-4 Augusti 2017

Festivalen inleddes med The Chargers, ett band från Kalmar/Mönsterås. Riktigt bra, bluesrock och soul. Medlemmarna har spelat i flera olika banduppsättningar de senaste 25 åren. De var vinnare av folkets röst på Mönsterås Blues & Roots festival 2016 och vinnare av både juryn och folkets röst i Borgholms Bluesrockfestival 2016. Gitarristen Mattias Sjögren berättade för mig att de aldrig haft ett gig i Stockholm, vilket de skulle tycka var toppen. Men man får ta det som erbjuds, sa Mattias.

Nästa band på scenen var Hurley & Blue Dots. En duo från Kalmar. Innan duoformatet var de en kvartett men de två tröttnade på det för att de ville spela tillsammans bara de två. Musiken är bluesrock rakt igenom. Det svängde bra!

Efter en kvarts paus för öronen var det dags för nästa band på scen. Ett band från Danmark, Thorbjorn Risager & Black Tornados. De har spelat tillsammans i 14 år och kör en blandning av blues, soul och lite jazz. Det är en tamare spelning än förra gången jag lyssnade på dem.

Nästa band på scen var Mönsterås Blues band. De bildades den 2 maj 1974. Mönsterås Blues Band har turnerat i alla nordiska länder och Tyskland, Holland och Belgien samt medverkat i TV och radio. Bandet har kompat många utländska bluesartister, främst från USA. Det var mycket egenkomponerat med svenska texter och väldigt bra.

Sista gänget ut för denna kväll var Clarksdale Express, från Västervik. Duktiga musiker, men den behövliga glöden fanns det inte mycket av.

Första kvällen av festivalen var genomgående bra. Extra bra ifrån sig gjorde Hurley & the Blue Dots. Det svängde bra rakt igenom deras set.

Andra festivalkvällens första bandet var Stone Cover, från Borgholm. Det var covers från bland andra Howlin Wolf och Robert Jonhson, som de gjorde riktigt bra.

Efter en öronpaus fanns nästa band på scen, Crazy Hambones. Två europeer och en amerikan. De är inspirerade av legender som Muddy Waters, Little Walter och Sonny Terry. Det svängde bra om dem, speciellt munspelaren. Han fick till väldigt ljusa toner, det kallar jag för en otrolig diafragma.

Under pausen var det dags för juryn att dela ut priset till vinnaren i contesten. När de skulle dela ut priset så var bandet, The Bluesettes, dock redan halvvägs till Stockholm.

Nästa artist var syrran till rocklegenden Jerry Lee Lewis, Linda Gail. Med all respekt, men det skulle vara blues och rock, inte hästjazz. Det var bara att härda ut en halvtimme.

The Chargers hade uppträtt redan under första kvällen. Nu höll bandet nerverna innanför kroppen, så de hade kontroll och var mer avslappade. Därför det bra resultatet.

Festivalens avslutande uppträdande var med Travis Green & Chris Ruest, inget sväng direkt.

Ett slutintryck: Ljudkillarna var dåligt synkade under festivalens första dag, något som banden också tyckte. Linda Gail Lewis skulle man också ha klarat sig utan.

 

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna