WALTER TROUT – Kulturakademin, Motala 10 november 2022

Amerikansk bluesrock gungade Motala. Prisbelönta gitarristen och låtskrivaren Walter Trout är aktuell med albumet ”Ride”. Nu är han ute på turné igen. Torsdagen den 10 november var det dags för Kulturakademin.

Musiken hördes ända ut på gatan. Spelningen hade pågått en stund. Därinne varvades toner av blues och rock med publikens applåder och Walter Trouts tack och presentation av nästa låt.

Vem är Walter Trout? Kanske du undrar. Med all rätt tycker jag. Här i Sverige har han trots sin fem årtionden långa karriär som gitarrist och soloartist inte gjort sig vidare känd. Men i USA är han en prisbelönt legend inom bluesrock-genren. Han föddes 1951 i Ocean City, New Jersey, men flyttade tidigt till Huntington Beach, Kalifornien, där han bor än idag. Där är även ”Ride” inspelad. Men innan han började sin solokarriär 1989 spelade han gitarr med Canned Heat, John Mayall’s Bluesbreakers, John Lee Hooker och Big Mama Thornton.

Inspiration till sina sångtexter har han funnit i sitt eget drygt 70-åriga liv vilket gör musiken personlig. Hans elgitarr tar stor plats i låtarna och sköna riff blandas friskt med melodiska solon. Efter varje solo applåderade den över 200 personer stora publiken i förtjusning. Jag förstår varför. Om man som jag gillar rock, sköna rytmer och elgitarr så är det något speciellt med Walter Trouts musik. Är man obekant med honom tycker jag att det absolut är värt att kolla närmare på honom.

Han avslutade spelningen över en halvtimme senare är annonserat. I festlik stämning där publiken stod upp och dansade vid sina platser. Då hade han och bandet redan tackat för sig, gått ut en gång och kommit tillbaka, då publiken ropat efter mer.

Jimmy Karlsson, text och foto

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna