”SIR” WALTER SCOTT 1948-2020

Sir Walter Scott

En av Chicagos många gitarrveteraner, Walter Lee Scott, avled den 16 april. Det var alltid med en speciell känsla jag såg honom spela, eftersom han genom åren spelat med och arrangerat för så många av mina favoritartister; Otis Clay, Tyrone Davis, McKinley Mitchell, Syl Johnson… Första gången jag såg honom var 1987 med Tyrone Davis vid Chicago Blues Fest, men i närkontakt först 2010, när Leif Gäverth och jag åkte till Lee´s Unleaded Blues en lördag (åh, vad jag saknar den klubben!), där Sir Walter Scott & The New World Band kompade sångaren Sherman ”Moody” Thomas. Exakt två veckor senare såg vi Howard Scott & The New World Band (med Walter) på västsidans stora nattklubb Mr. G´s vid en konsert med Willie Clayton (som hade sitt eget band). Ja, Walter Scott var en kugge i en stor musikersläkt, där den äldre brodern Howard var sångare och den faktiske bandledaren, medan Walter tog en mer tillbakadragen plats. En annan bror, Kenneth ”Buddy” Scott hade bandet Scotty & The Rib-Tips. Brödernas allra första gemensamma band bildades på 1970-talet som The Scott Brothers Band. (Well, före det var de doo wop-gruppen The Masquerades.) I dag är det Buddys son Kenneth ”Hollywood” Scott som för arvet vidare, som en av Chicagos toppgitarrister. (Hans Ekestang har en excellent bild på ”Hollywood” i sin fotobok ”Great feelings and meetings”.)

Sir Walter Scott
T v sångaren Jo Jo Murray tillsammans med Sir Walter Scott. Foto: Tommy Löfgren, 2018

Sir Walter kan höras som gitarrist och arrangör på otaliga inspelningar, t ex The Chi-Lites (som han spelade med 1983-1991), ”The Best of The Moonglows”, skivor med Syl Johnson, The Commodores etc etc. Under 2010-talet kunde man räkna med att se honom i husbandet Source One Band på Odyssey Lounge East. Denna trivsamma nattklubb på South Side var under många år Otis Clays ”hemmaplan”. Blir det några fler Chicagobesök ställs kosan först av allt till Odyssey East, och jag kommer verkligen att sakna Walter Scott. En gång var den lilla parkeringen utanför full, så dörrvakten lotsade in mig på bakgården. När jag sedan skulle åka därifrån på natten blev det liv på omkringstående, då jag höll på att backa på en cementstolpe.

På den här länken, https://www.youtube.com/watch?v=lwN5IakmLt8#action=share, får man ett snapshot från Odyssey East, när husbandet gör ”Turn back the hands of time”.

Straight outta Löfgren

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam