Segern gick till framtiden – SBC i Östersund

Efter intensiva diskussioner beslutade juryn för en vinnare i Swedish Blues Challenge 2023 i Östersund. Det var en seger tillägnad framtiden och unga bluesmusiker. The Blue Benders från Stockholm knockade publiken med sin sprudlande energi och utstrålning.

Efter en lång diskussion var juryn, med representanter från bluessveriges föreningar, eniga. Samtliga föreningar är medlemmar i EBU, European Blues Union. Juryns motivering för vinnarbandet The Blue Benders lyder: ”Med sprudlande energi och musikalisk kvalité spelar de en tight och sammansvetsad musik. Framtiden ser ljus ut för The Blue Benders.” The Blue Benders bestod av Samson Mirro – sång, Edvin Kihlberg Öström och Morris Malek Andersson – gitarr, 
Jonas Berglund – bas och Oskar Boså – trummor.

I början av april väntar European Blues Challenge där de tävlar om titeln ”Europas bästa bluesband” med representanter från 23 länder. En spännande tid väntar de unga bluesmusikerna som har tid på sig att renodla sin show på 20 minuter inför en kräsen publik på EBC i Braga, Portugal 4-6 april 2024.

Fyra band till finalen
Till årets tävling kom det sjutton bidrag och fyra blev lyckliga finalister. Finalheatet började med Vintage Bound från Järpen och Sandviken. De hade roligt på scenen och en fantasifull gitarrist. Ett kompetent framträdande som innehöll mycket kunnande.

Östersundsbandet Grumligt med rötter i äldre blues bjöd på en del covers under sitt 20 minuter långa framträdande. Trion består av basist, gitarrist och munspelare. De kunde sin musik väl men eftersom de satt på stolar blev kontakten med publiken inte så stor. De uppskattades dock med långa applåder och många ville nog se det lokala bandet som vinnare. Bandet har spelat ihop i 20 år.

Blue Note Society bjöd på en aktiv show inte minst beroende på bandets färgstarka sångerskor. Bandet med rötter i Göteborg och Kungsbacka presenterade ett svängigt uppträdande med stark förankring i blues. Bandet hade en bra kommunikation på scenen och spelade med stor glädje. En mycket värdig finalist.

Före detta knalle- och textilstaden Borås blir värd för Swedish Blues Challenge 2024. Blues i Väst är en ny samarbetsorganisation för bluesklubbarna i Västsverige och står som arrangör. I nätverket ingår åtta bluesföreningar varav fyra är medlemmar i EBU. Preliminärt datum är 12 oktober 2024.

Festivalgeneralen Patrik Urbansson är mycket nöjd med årets festival i Östersund som var hans nionde. Foto Dan Jamsson

Ett mycket lyckat arrangemang
Östersund Bluesförening kan ta åt sig äran att ha arrangerat en fantastisk bluesfest. Hela stan fylldes med blues även om de flesta akterna var på Storsjöteaterns fyra scener.
Bluesgeneralen Patrik Urbansson är mycket nöjd med årets bluesfestival där Swedish Blues Challenge var en extra krydda.
– Vi hade 40 akter och cirka 100 musiker var här. Hela Östersund sjöd av musik och det var en fantastisk stämning. Vi och hela organisationen med bland annat 25 volontärer har gjort ett fantastiskt arbete.
– Min favoritakt var Kai Strauss som hade en grym saxofonist. Men nu ska familjen få sitt, det ska bli skönt med lite vila, avslutar Patrik Urbansson.

En längre artikel om bluesfesten i Östersund kommer att publiceras på Jeffersons webbplats.

Text och bild: Dan Jansson

 

 

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna