King Edward – 50 Years of Blues

King EdwardKING EDWARD
50 Years Of Blues
Singular Recordings/Hit The Road Records 334 730,
51 min

Första skivsläppet på femton år för denne bluesveteran som stått på scen med de flesta av de stora. Här backas hans sång och gitarr upp av gitarr, bas och trummor. Soundet de fyra får till är verkligen rootsy, om uttrycket tillåts.

Två av låtarna, rytmiska Lookin´ Good Again Tonight och slowbluesen You´ve Been Cheatin´, är nyinspelningar. Låtarna har han skrivit ihop med sin bror Nolan Struck och de gavs i mitten på 1990-talet ut på deras duoplatta Brother To Brother. En fin version med BB King-influerad gitarr görs också av Nolan Strucks soulblues My Nerves Gone Bad, en låt som ofta var en av höjdpunkterna på Sven Zetterberg & Chicago Express konserter då det begav sig.

Det kan tyckas fantasilöst att låta oss höra ännu en version av Merle Haggards monsterhit Today I Started Loving You Again och hade jag inte fått höra denna version hade jag nog tyckt så. Nu blir istället denna utnötta låt i händerna på King en upplevelse utöver det normala. Avskalat, lidelsefullt plus trovärdigheten i hans framförande gör att dessa dryga sju och en halv minut blir en av plattans höjdpunkter.

Det här är en platta fylld med jordnära blues där huvudpersonen verkligen lyckas förmedla detta med känsla både i röst och gitarr. Det senare utan att hemfalla till gitarrexcesser och långa solon. Riktigt, riktig bra!

Bo Majling

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste