Diverse artister – God Don´t Never Change – The Songs Of Blind Willie Johnson

God Don't Never ChangGOD DON´T NEVER CHANGE – THE SONGS OF BLIND WILLIE JOHNSON
Alligator ALCD 4968
(42 min)

Blind Willie Johnson är het igen. På var och varannan platta inom den mer rotbetonade musikstilen som släpps dyker en Blind Williecover upp. Här har vi en tribute till honom med elva låtar. Startfältet är starkt; Tom Waits, Lucinda Williams, Derek Trucks & Susan Tedeschi, Cowboy Junkies, Blind Boys OF Alabama, Sinead O´Connor, Luther Dickinson, Maria McKee och Rickie Lee Jones.

Ingen av artisterna eller deras versioner av låtarna når fram till Blind Willie Johnsons ursprungliga laddning. Det om något visar hur unik han var som artist och vilket spänningsfält han åstadkom. Här har de medverkande haft all högklassig studioteknisk utrustning som finns till hands, plus full uppbackning av managers och egna representanter. De gör det bra men eftersom originalet spökar blir det inte mer än ett gott hantverk.

Tom Waits version av Soul Of A Man funkar riktigt bra som inledningsspår. Däremot försöker han låta mer rå, oborstad och skrovlig än Blind Willie själv på John The Revelator. Det blir lite overkill och mer av Lee Marvin och Wanderin´ Star än äkta. Nu är det starkaste spåret på plattan Cowboy Junkies version av Jesus Is Coming Soon och då mycket tack vare att Blind Willie finns med samplad på ett förtjänstfullt sätt.

Bo Majling

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste