GRADY CHAMPION – STEPPIN´ IN – A TRIBUTE TO ZZ HILL

Grady Champion

GRADY CHAMPION
STEPPIN´ IN – A TRIBUTE TO ZZ HILL
Malaco MCD 7553 (45 min)

Grady Champion följer upp framgångsrika ”Bootleg Whisky” och ”One Of A Kind” med en hyllning till en av sina stora förebilder, den i en hjärtattack 1984 alltför tidigt bortgångne soulbluessångaren ZZ Hill. 
Hill fick sitt stora genombrott på bolaget Malaco på 1980-talet i och med att låten ”Down home blues” blev en stor hit. Då hade han varit aktiv på soul och bluesscenen i nära 20 år, utan att nå det breda genombrottet. Flera samlingar finns i omlopp från de tidiga åren. Hans år på Kent, 1964-68, tycker jag personligen resulterade i några av hans bästa inspelningar.

Grady är Malaco-artist och de tolv spåren han valt är alla låtar ZZ Hill gjorde på Malaco, exempelvis några av hans mest populära som ”Cheating in the next room”, ”Bump and grind”, ”Shade tree mechanic” och givetvis ”Down home blues”.  Som ”executive producer” finns också Hills vapendragare från de framgångsrika åren, Tommy Couch Jr, med.

Jag har lyssnat och jämfört Gradys versioner med Hills original. Vokalmässigt klarar han sig riktigt bra. Han imiterar inte, men han söker sig inte heller för långt bort från Hills sångstil. Däremot har jag lite frågetecken för produktionen och studiobandet. Det låter lite för perfekt och städat.

En lustig detalj är att Grady bara spelar munspel på plattan. Men konvolutet pryds av honom spelandes på en gitarr. 

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste