Bild på Irene Baker med band

Irene Jane Baker Jeppes Gästgiveri, Möja 16 juli, 2021

Båtresa med Cinderella från Strandvägen, Stockholm ut till Långvik på Möja. En underbar färd på tre timmar genom Stockholms Skärgård. Med på båten var Irene Jane Baker & Lone Star Blues, som senare spelade på Jeppes Gästgiveri.

Några av personalen från Sjätte Tunnan jobbar där. Per Kristiansson tidigare delägare till S:ta Clara arrenderar stället. De har svensk husmanskost och levande musik i sommar. Bandet började spela vid 16-tiden och körde två set. Irene Jane Baker sång och akustisk gitarr, Benke Heed från Leksand på slide och elgitarr, James Bradley Jr, som började spela trummor professionellt vid 8 års ålder och Reverend Dan Arvefjord på bas, som även är körledare i Sofia Gospel. Bandet bjöd på Irenes eget material.

Efter en USA-resa 2015 i bluesens tecken blev Irene inspirerad att skriva låtar om sina upplevelser. Hon har under flera år samarbetat i duo med Red Mike på elgitarr. Bandet bildades som trio 2017. Irene jobbar också med andra musiker som Björn Gideonsson trummor, Kee Cheang Ooi bas m.fl.

Vi bjöds på både blues och americanainspirerat. Irene har en väldigt fin ljus röst och full koll på det som sker. Benke Heed visade varför han är en duktig slidegitarrist. James Bradley Jr spelade elegant med vispar och trumpinnar. Dan Arvefjord var följsam. Ett mycket bra band som uppskattades stort av publiken.

En av låtarna, den rockiga ”Lonely cowboy”, kom till efter ett besök på nattklubben ”Lilla Helfvetet” i Mora. Om en man som tittar på ett rockband och hans längtan att spela gitarr. En annan låt, ”Cinderella”, blev en hyllning till gitarristen i bandet med samma namn som avlidit. Andra låtar var ”Waiting blues”, ”Beale street blues”, ”There is only you” (efter ett besök på RCA studion i Nashville där Elvis Presley spelade in), ”Nashville skyline river crest” (inspirerad av Bob Dylans ”Nashville Skyline”), ”Crying blues”, ”Lazy ole gal” (om hennes balkong med växter), ”My crazy heart”. Konserten avslutades 18.30 efter fyra extralåtar; ”Riverside Hotel”, ”Lucky lady” och nya ”Lighthouse calling” och ”Born to cry”.

En mycket trevlig spelning på Möja med ett mycket bra band. I höst kommer Irene att genomföra några kyrkokonserter under namnet ”Sånger i mitt liv” med sig själv på piano och med Dan på ståbas. Våren 2022 kommer hon att ge sig ut med “Cole Porter på svenska”, med jazzgitarristen Göran Lindelöw.

Avslutningsvis så undrar ni säkert vem Jeppe var. Hans namn var Karl Ivar Lindfors och det finns många skrönor om honom. Han levde 1930-2014. Där gästgiveriet huserar idag startade han sin spritfabrik med Möja Taffelbrännvin. Jeppe har också seglat jorden runt flera gånger, med skonare och jättestora oljetankers.

Foto: Greger Boström.

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna