HENRY GRAY – I’m A Lucky, Lucky Man

{CAPTION}

HENRY GRAY
I’m A Lucky, Lucky Man
Jasmine JASMCD 3241 (76 min)

Det engelska bolaget Jasmine har för sina återutgivningar i serien ”In Session” valt att fokusera på någon komp-/studiomusiker när det inte finns tillräckligt med eget material för en hel cd. Det kom pianisten och sångaren Henry Gray att skaffa sig med tiden.

Här har man fokuserat på inspelningar han medverkat i 1952 – 1961. Alla är gjorda i Chicago för bolag som Chess, Vee Jay, Parrot, Blue Lake och Chief. Av 27 spår är elva tidigare outgivna. Jimmy Rogers och Morris Pejoe inleder med fin Chicagoblues från slutet av 1952, där Henry gör fina soloinsatser. Året därpå fick han tillfälle att spela in några egna låtar för Chess. ”I declare that ain´t right” finns här i två olika tagningar som dock aldrig gavs ut. Henry sjunger bra och spelar fint piano. Med på dessa finns även munspelaren Henry Strong som bidrar med kraftigt förstärkt munspel. ”Matchbox blues” från samma session är en långsam blues på ett välkänt tema. Även här får Henry Strong briljera.

Henry Gray var länge med i Howlin´ Wolfs band och här finns sex spår från 1955 och 1961. I slutet av 1955 spelade Henry in fyra låtar för Al Bensons bolag Blue Lake med ett litet combo där Alfred Harris på munspel och Little Hudson på gitarr ger Henry fint stöd. ”You messed up” är en fin shuffle som jag undrar över varför den aldrig gavs ut då. En som verkligen sticker ut på skivan är sångaren GL Crockett. Han bryter mönstret med ”Look out Mable”, som är ren rock-a-billy! På andra sidan av Chief-singeln blir det något helt annat i den långsamma bluesen ”Did you ever love somebody”. G.L. sjunger själfyllt och Louis Myers spelar utsökt gitarr. Inspelningar med Jimmy Reed, Billy Boy Arnold, Dusty Brown finns också med på den här fina och omväxlande plattan som bjuder på jättebra blues från Chicagos 1950-tal.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste