SAX MALLARD – The Mojo

{CAPTION}

SAX MALLARD
The Mojo
Jasmine JASMCD 3256 (77 min)

Den här skivan ingår i Jasmine Records fina serie ”In Session” och presenterar saxofonisten Oett M ”Sax” Mallard. Oett var under den här tiden flitigt anlitad som studiomusiker i Chicago. 1943 spelade han med bland andra Duke Ellington och Floyd Campbells band innan han tog värvning. Oett stannade i den amerikanska flottan fram till 1946 då han fick tillfälle att backa Roosevelt Sykes på dennes inspelning för RCA Victor i augusti 1946 på ”Flames of jive” och ”Bop de bip”, två utmärkta exempel på svängig ”bop-blues”. Oett var ofta anlitad av Sykes, både live och vid skivinspelningar ända till in på 1970-talet.

Ett långt samarbete med bröderna Chess inleddes i slutet av 1947 då Oett fick spela in under eget namn för Aristocrat, ”The Mojo” är en fin instrumental med Oetts fina altsax i fokus till ett lätt rumba-beat. Fyra år senare ingick Oett åter i Sykes band, nu tillsammans med gitarristen Robert McCollum (mer känd som Robert Nighthawk). ”Fine and brown” är en fin shuffle med tufft gitarrspel och gott om utrymme för fina saxsolon. Vild rock bjuds på i instrumentala ”The bunny hop” som förutom Oetts sax drivs på av Judge Rileys kraftfulla trumspel. Fina balladen ”I´m yours” från 1952 där Oett verkligen får sväva ut i smäktande toner. Mitzi Mars sjöng ”I’m glad” till Oetts orkester för Checker 1953, den var ett svar på Willie Mabons succé med ”I´m mad”. Året därpå så var Guitar Slim i Chicago och Specialty passade på att spela in honom med sitt band som förstärkts med Oett på tenorsax. ”Later for you baby” inleds med Slims twang på gitarren och är en fin blues med utmärkt sång av Slim.

Förutom ovan nämnda så finns här även inspelningar med Tampa Red, Washboard Sam, Big Bill Broonzy och The Coronets. Av 26 spår så är inte mindre än elva stycken med Sax Mallard & His Orchestra som huvudartist. En småtrevlig platta som ger prov på en eftertraktad musiker som ofta anlitades för att sätta lite extra touch på inspelningarna.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste