Hasse Andréasson 1950 – 2021

Hasse och musikern och klubbägaren Troyce Key på hans Eli Mile High Club, Oakland, 1976. Foto: Jörgen Sandin.

Vår vän och medarbetare, och tidigare redaktör för Jefferson, Hasse Andréasson avled strax före sin 71 årsdag i slutet av juni efter en längre tids sjukdom.

Hasse föddes 1950 i Göteborg och flyttade till Täby, norr om Stockholm, 1967. Som för så många andra väcktes hans intresse för blues via engelska grupper som Rolling Stones. Jag kom i kontakt med Hasse i slutet av 1969 i och med att jag skulle recensera Paul Butterfield Blues Bands spelning på Konserthuset i Stockholm för Jefferson nr 5 och Hasse bidrog med foto. Då inleddes en mer än 50-årig vänskap och samarbete. Vi var båda drivande att starta Stockholm Blues Society (idag Stockholms Bluesförening) 1971. Samma år startade vi Smokestack Record Sales vilken vi drev på vår fritid i 19 år.

Hasse och 4 andra f.d. Jefferson-redaktörer tillsammans med gitarristen/sångaren Sonny Rhodes 2003, på Blues at Sea. Från vänster: Anders Lillsunde, Hasse Andréasson, Tommy Löfgren, Sonny Rhodes, Jörgen Sandin, Scott Barretta. Foto: Erik Lindahl.

1972 blev Hasse kassör i Scandinavian Blues Association. Samma år åkte han för första gången till USA tillsammans med mig och Tommy Löfgren. Vi resten även runt i Europa och besökte bland annat den stora Jazz- & Bluesfestivalen i Montreux ett par gånger. Det blev genom åren fler USA-resor för Hasse, dessa står att läsa om i Jefferson, där Hasse var redaktör mellan åren 1975-1977. Hans resereportage från USA finns även i den engelska bluestidskriften Blues & Rhythm som Hasse samarbetade med.

Hans bluesintresse medförde så småningom att han i sitt yrkesliv sökte sig till skivindustrin och jobbade på Amigo och senare SAM-distribution. På Amigo låg Hasse bakom att Sonny Rhodes egenproducerade LP gavs ut (”I Don´t Want My Blues Colored Bright” Amigo AMLP 821, senare utgiven i USA på Advent 2808). Hasse fick även tillfälle att producera en LP med J.B. Hutto 1976 när denne var på Sverigeturné (”Blues for Fonessa” Amigo AMLP 823). Hasse hade även ett stort filmintresse och började senare arbeta på Folkets Bio.

Hasse och jag samarbetade även med att ge ut två specialhäften genom Jefferson, ett om Alligator Records och ett om Sam Charters. År 2019 gav Jefferson ut ett häfte med ett urval av Hasses fina bluesfoton (”Bluesbilder 1972-1976”).

 Saknaden är stor efter Hasse, men alla fina minnen finns kvar. Hasse sörjes närmast av sin maka Carla och övrig familj.

Birgitta Larsson skrev i Jefferson nr 195 en informativ artikel om Hasse (”En tillbakablick, med bluesentusiasten Hasse Andréasson”).

Hasse Schweitz, Bruce Iglauer (Alligator Records), Tommy Löfgren och Hasse Andréasson hemma hos sistnämnde 2012. Foto: Carla Andréasson
Bild från begravningen. Foto: Lars-Olof Helén

Text: Hans Schweitz
Foto: Jörgen Sandin, Carla Andréasson, Erik Lindahl och Lars-Olof Helén

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam