Grady Gaines 1934-2021

Grady Gaines

Saxofonisten Grady Gaines är död. Under natten avled han i sitt hem i Houston, Texas den 29 januari 2021. Vad som orsakade hans bortgång har ännu inte framkommit. Gaines räknar jag som en av de absolut största namnen när det kommer till saxofonister inom rock and roll musiken.

Grady Gaines föddes i Waskom, Texas 1934 där föräldrarna tre år senare fick ytterligare en musikalisk begåvad son vid namn Roy.
Grady Gaines anlitades av Don Robey på Peacock Records där han stötte på Little Richard. Detta resulterade i att han blev bandledare för bandet the Upsetters; Little Richards kompgrupp. Ett samarbete som varade fram till 1957 då Richard kastade in handduken när det gällde rock and roll.

Men Gaines stod inte utan jobb efter detta då han anlitades flitig på på scen och på skivinspelningar med artister som bl.a. Sam Cooke, Little Willie John, James Brown, Joe Tex, Bo Diddley, Etta James och Diana Ross.

Åren med Little Richard är väl ändå det som fastnat mest när det gäller hans bidrag till musikbranschen. Ett känt filmklipp är hämtad ur filmen Don’t Knock The Rock från 1956 , när Little Richard showar i solot av ”Long tall Sally” kliver Gaines upp på flygeln och bränner av sitt solo. En del av styrkan i Little Richards musik låg i saxofonerna. Grady Gaines medverkade inte på alla rock klassiker Richard spelade in men en min personliga favorit kommer från Gaines när han blåser ett otroligt solo i ”Ooh! My soul”. Det är så jag alltid kommer att minnas Grady Gaines.

Sonen Gaines Jr för arvet vidare med the Texas Upsetters där han har rollen som bandledare.

Om Grady Gaines kan man läsa om i boken I’ve Been Out There en biografi som skrevs ihop av Rod Evans där Gaines berättar om sitt liv. Boken recenserades i Jefferson nummer 186.

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam