Floyd Newman 1931-2023  

Barytonsaxofonisten Floyd Newman har avlidit i en ålder av 91 år. Han föddes och växte upp i Memphis och är starkt förknippad med Stax Records i Memphis, både som studiomusiker och som medlem i The Mar-Keys, The Memphis Horns och Isaac Hayes Movement.

Hans musikerbana har dock en historia som började tidigare än Stax. Redan i slutet på 1940-talet fanns han med i BB Kings turnéband. Han bodde en kort tid i Detroit och kom då att ingå i Sam Cookes och Jerry Butlers turnéband.

Tillbaka i Memphis startade han en egen grupp med bland andra Isaac Hayes på piano och sång och Howard Grimes trummor. De hade stadigt engagemang på klubben Plantation Inn och hann också 1963 släppa singeln ”Frog stomp”/”Sassy” på Stax. Hayes och Newman hade tidigt i karriären blivit goda vänner och båda hade ingått i husbandet på Tropicana Club. Det var också Newman som såg till att Hayes blev engagerad som studiomusiker på Stax.

The Memphis Horns bildades officiellt 1965 och bestod då förutom Newman av Andrew Love på tenorsax samt trumpetarna Wayne Jackson och Gene ”Bowlegs” Miller. De blev flitigt anlitade som studiomusiker även utanför Staxstudion, inspelningar i bland annat Muscle Shoals, Miami och New York. Jackson och Newman var då sedan tidigare med i The Mar-Keys, som 1961 hade haft en hit med ”Last night”, idag en klassiker inom den instrumentala soulmusiken. The Memphis Horns fanns kvar till långt in på 2000-talet med Jackson och Love som frilansande blåsare och medverkan på mängder av skivinspelningar i olika genrer.

Efter att Memphis Horns medverkat på Stephen Stills album ”2”, hängde de med på hans världsturne´ 1971. En succéartad turné med fulla hus, men också slitsamt med tätt mellan gigen och mycket resande. Efter att den avslutats bestämde Newman sig för att efter 22 år, med ”one-nighters” i non-stop de första 12-13 åren, avsluta turnérandet och enbart ägna sig åt studiojobb. Så blev det dock inte till hundra procent, han kom att förbli i kompisen Isaac Hayes grupp Movement och dennes upphöjelse till ”megasoulstar” medförde en del turnéer.

Newman anställdes senare på 1970-talet inom Memphis skolväsende. Han kom att jobba med olika former av musikutbildningar ända fram till sin pensionering, något som gick att kombinera med hans spelande. Bland annat var han lärare i storbandsarrangemang på Humes High School i Memphis, men även på Northside High School nära Otis Reddings och Little Richards hemstad Macon i Georgia.

Parallellt med arbetet inom skolväsendet fortsatte han med musiken, saxofonen hölls vid liv. Han arrangerade, dirigerade, gjorde studiojobb, tog på sig mentorskap med mera. När Newman närmade sig 80-årsåldern fanns han plötsligt i en grupp. Han ingick i The Bo-Keys blåssektion. Han är också med på deras album ”Got To Get Back” från 2011.

Floyd, du har ingen ton i din saxofon, du har ett sound”. Uttalandet kommer från Jim Stewart, Stax grundare. Sångaren Scott Bomar i Bo-Keys instämmer: ”Floyd hade ett sound, en signatur som var hans alldeles egen”. Var hemligheten månne hans barytonsax? Newman hade 1949 fått en saxofon av sin far som köpt den i pantbank på Beale Street. Den saxofonen skulle han spela på under hela sin karriär. År 2018 skänkte han saxofonen till The Stax Museum där den nu finns att beskåda.

Att räkna upp alla banbrytande album och låtar som Newman medverkat på skulle ta för stor plats, men här är några axplock:

Han finns med på samtliga album med Otis Redding från det första ”Pain In My Heart” till det postumt utgivna ”The Dock Of The Bay”. Han finns på album med BB King, Wilson Pickett, Aretha Franklin, Etta James, Isaac Hayes, William Bell, Boz Scaggs, Stephen Stills med flera, med flera……. Det innebär naturligtvis att han hörs på klassiker som ”In the midnight hour” med Pickett, ”Tell mama” med Etta James, ”Think” med Aretha Franklin, ”I´ve been loving you too long” med Otis Redding osv, osv …….. Den listan skulle om allt togs med bli mastodontiskt lång.

Utmärkelser har han också fått, bland annat ärades han 2014 med att få sitt namn ingraverat i ”Beale Street Brass Note Walk Of Fame” och tidigare, ett livslångt ”W.C. Handy Heritage Award”.

Den 23 mars 2023 avled Floyd Newman på ett hospice i Memphis

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam