DIVERSE ARTISTER – The `Sound´ Of The R & B Hits…


DIVERESE ARTISTER
The `Sound´ Of The R & B Hits…
Ace CDTOP 1578 (75 min)

I maj 1964 släppte skivbolaget Stateside LPn ”The `Sound´ Of the R & B Hits…” i England. LPn bestod av 14 låtar utgivna på Detroitbolaget Tamla Motown. Intresset för R & B och soul hade på några år exploderat i England. Att Beatles hade spelat in covers av tre Motownlåtar på sin andra LP, ”With The Beatles”, hade gjort att nyfikenheten på originalartisterna var stor. När året var till ända utsågs i musiktidningen Record Mirror Mary Wells till årets kvinnliga sångerska och Smokey Robinson & The Miracles till årets manliga grupp, båda Motownartister.

LPn med de 14 låtarna gjorde att, de vid den här tiden i England sällan hörda, Motownartisterna blev tillgängliga för R & B- och souldyrkarna och LPn såg även till att den skaran växte.

På denna CD-utgåva har det fyllts på med ytterligare 14 låtar släppta 1959-1963. På den ursprungliga LP-utgåvan hördes Mary Wells, Miracles, Marvelettes, Barrett Strong, Martha & Tha Vandellas och Supremes. CD-utgåvan har utökats med bland andra Marvin Gaye och Contours.

Det som är lite udda är att det är en del versioner av Motownhitsen som inte sjungs av den som hade hiten – Mary Wells gör Miracleshiten ”Shop around”, Marvelettes gör Mary Wells hit ”The one who really loves you”, Contours hit ”Do you love me” hörs med Miracles – för att nämna några exempel. 

En samling som är en bra provkarta på det tidiga Motownsoundet.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste