BRIAN KRAMER´S INTERNATIONAL BLUES JAM – 25 YEARS! Engelen, Stockholm, 1 april

Ett maratonlopp av Brian, från 14 till midnatt. Jag var där 4½ timme ca. Det bästa bluesjam jag kan minnas. Jag antar att det fortsatte så kvällen ut, när jag drog mig åt de norra förorterna vid 21-tiden. Gammal man gör så gott han kan. Mycket folk kom och gick, många musiker, stämningen på topp förstås. En del solister kände jag igen, de flesta ackompanjatörer okända för mig som inte träget går på jammen. Flera hade lirat till och från med Brian i åratal, några ända från starten när han flyttade till Sverige och Stockholm permanent 1996 (se intervju i nr 199). Någonstans mitt i pausades musiken när Brian berättade om starten för jammet 1998, då på Stampen. Envishet och en serie tillfälligheter ledde till något som Brian väl aldrig kunde tänka sig då.

När jag anlände sjöng Johan ”Bottleneck John” Eliasson, tillrest all the way from All the Time-Land (Jämtland, don´t you know). A long-timer med Brian och alltid lika nice att se Johan. (En annan veteran, Bert Deivert, kunde tyvärr inte medverka på grund av en elakartad sjukdom. Jefferson wish you serious recovery, Bert!)

Isabella Lundgren och Brian. Foto: Anders Rydell

Lite senare en sångerska som samarbetat en hel del med Brian genom åren och tillhör eliten av Sveriges jazzsångerskor, Isabella Lundgren. En av kvällens höjdpunkter för min del när hon sjöng ”Evil gal” och ett par till. Brian spejade ut i lokalen, ropade upp musiker i mikrofonen, styrde och ställde, och på scenenvar snart en omgång nya veterankompare, Andrea på trummor och Pelle Leuf på bas och sång. Mats Qwarfordt var off and on med sina munspel och en mungiga.

Chuck Anthony, Brian, och Jasmin Kara. Foto: Anders Rydell

Jasmin Kara är en levande dynamo. En härlig tjej. PeO Sjöström upp- och nerför strängarna med sin magiska vänsterhand på sin magiska lap steel. Chuck Anthony på det, för vars sista låt jag noterade”church feeling”.  Stänk av fortsatt ”kyrkostämning” när ”The Magical Mystical Robert Hill”, som Brian presenterade honom, tillsammans med Peter Granström på elbas tog över efter Anthony. ”You got to reap what you saw” sjöng den Magiske Mystiske bl a. Detta blev det sista jag såg; jag hade skördat färdigt. Många goda kompmusiker och solister har jag inte nämnt, men alla bidrog till den härliga stämningen på Engelen.

Stevie Klasson och Brian. Foto: Anders Rydell

Text Tommy Löfgren och bannerfoto: ”jam 25 år”:   Bottleneck John, Arman Sikiric (hca), Brian Kramer, Lennart Fröderberg (dr), Björn Watts (bass), okänd (gtr).
Foto: Anders Rydell

Postscript: Strax efter jubilerandet åkte Brian till Veszprem Blues Festival i Ungern, för att spela samt även exponera sin utställning ”Brian Kramer Blues Art”; karikatyrteckningar/skisser av musiker.

Brian Kramer in Hungary with old Victrola and part of his cool drawings in the background. Foto ctsy Brian Kramer.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna