Göran & Crocodile Claes

Blueskrönika våren 2015

Göran & Crocodile Claes

Läs Kenth-Åke Normans rapporter från fyra vårkonserter i Göteborg och Åmål där band och artister som Mönsterås Bluesbanbd, J Åsling Roots & Friends, Patricia Page och Jack McGuinness & The Hot Bullets spelade.

J Åsling Roots And FriendsSkärtorsdagsblues, Musikens hus 2 april

Den andra april hade Göteborgs Bluesförening Skärtorsdagsblues på Musikens Hus med Mönsterås Bluesband, J Åsling Roots And Friends från Malmö samt Abrahamsson & Dafgård från Göteborg. Musiken startade vid halv niotiden nere i Hängmattan med Martin Abrahamsson, gitarr och sång, Stefan Dafgård, munspel och sång. Det var lite åt Sonny Terry & Brownie McGhee även om de inte körde deras låtar. Det blev mest låtar från deras förebilder, inga egna. De delade på sången. Ibland var det Martin med sin mera hesa stämma och ibland Stefan med sin lite ljusare röst.

Efter en dryg halvtimme var det J Åsling och hans grabbar som körde mera åt BB King-hållet en trappa upp i den större salen. Det blev en väldigt dansvänlig föreställning. Har hört bandet tidigare där i Göteborg, denna gång var de lite mera nerbantad band, med J Åsling på gitarr och sång, trummor, bas och Hammond och klaviatur. Efter någon dryg timme åter musik i Hängmattan med Martin & Stefan.

Sista bandet på stora scenen var Mönsterås Bluesband som körde lite hårdare blues, det var mest äldre låtar som de hade kryddat med lite hårdare sound. Bandet har ju hållit på sedan 1974, där tre originalmedlemmar är kvar sedan den tiden. Calle Engström, gitarr, munspel och sång, Mats Grönqvist, gitarr och sång, Per-Olof Fahlström, klaviatur, Bo Ohlsson på bas samt trummisen Tommy Medner. Mot slutet fick vi höra några låtar på slide med Calle samt lite munspel. En helafton med olika typer av blues, lite synd att inte lika mycket folk kom denna kväll som det brukar var på trettondagsblusen då det är så gott som fullsatt i lokalen. 

Blues på musikens hus, 30 april

 Den sista april blev det åter blues på Musikens Hus anordnad av bluesföreningen, denna gång endast med lokala artister och band. Det startade nere i Hängmattan med Erik Ivarsson & Mona Wallin, Erik på gitarr och Mona på sång. Det var mest egna visor och några countrycovers. Väldigt stämningsfullt och jättebra början på kvällen. Även om det inte var fullsatt i lokalen var stämningen god.

Så efter en halvtimme var det dags för konstellationen F.O.W.C. som står för Mikael Fahlreryd, bas, Matti Ollikainen, klaviatur, Daniel Winerö på trummor samt Bo ”Mr Bo” Carlsson på gitarr och sång. När så här duktiga musiker från olika band spelar ihop brukar det för det mesta göra att musikerna får feeling och det kan bli hur bra som helst, men jag tycker att de hade en sämre kväll denna gång. Det såg ut som de inte hade så kul, utan det var en dag på jobbet, men man kan ju ha fel. Det var mest låtar från deras förebilder, men jag saknade som sagt nerven, inga längre solon, utan det var väl bara så nära originalen denna kväll.

Patricia Page

Efter dryg en timme var det dags för Erik och Mona en halvtimme till en halvtrappa ner. Sista akten stod Patricia Page & the Prophets för på den stora scenen. Patricia kommer ju från UK men har bott i Göteborg i många år. Bandet består förutom blåsare, trummor, bas, gitarr även av keyboardisten Bengt Bygren. Det blev som vanligt soul till en del funk. Men en och en halv timme blev lite enahanda, skulle nog ha varit lite mera olika tempon. Tycker inte det lyfte den här kvällen. Det kanske berodde på att det inte var fullsatt i lokalen och folk hade jobbat under dagen.

Blues på s/s Marieholm 9 maj

Den 9 maj hade Bluesföreningen i Göteborg musik på s/s Marieholm med Göteborgsbandet Jack McGuinness & The Hot Bullets. Och detta blev en höjdarkväll med Jack McGuinness på sång och gitarr, Stefan Bellnäs, bas, Gunnar Petersson, trummor, Torbjörn Stenson, sax, Jonathan Gustavsson, trumpet, Patrick Björsjö, trombon plus en kille på bongotrummor samt en gästande munspelare som var kvar sedan jammet från tidigare kvällen. Det var femtio- och sextiotalsstuk typ BB King-låtar så gott som hela kvällen. Dansgolvet framför bandet var fullt hela tiden med dansande par. Jack är en duktig sångare och gitarrist som bjuder på sig själv, har den där utstrålningen som behövs. Det var ett år sedan bandet hade spelat sist, men ändå satt det som en smäck. Det är ju synd att de inte spelar mera, men det är väl så, många spelar i andra band. De drar ju både stor publik och kan bjuda på en helkväll för de som vill dansa. Man kan hoppas att flera arrangörer bokar dem framöver. För det var skillnad på detta och vad som bjöds på Musikens Hus till sista april, men smaken är olika.

Blues på Dal 15 maj

Göran & Crocodile Claes

Den 15 maj hade Åmåls Bluesförening Blues på Dal i Kulturmagasinet (en före detta stenkyrka och spannmålsmagasin som bytt namn och som nu används till musik och kultur). Det var lokala band från Dalsland. Det startade med Bruno Yxenholts band Mess Around Project vid halv nio-tiden. Tyvärr missade jag deras spelning. Nästa band var Göran Blues Band från Mellerud som hade Crocodile Claes som gästgitarrist. Och detta blev en höjdarspelning. Har hört Göran tidigare och för varje gång verkar han bara bli bättre. Det var en hel del egna översättningar av kända Chicagoblueslåtar samt några andra kända alster på originalspråket. Sitta bandet för kvällen var Fat Bull Experience som egentligen är Jimmy Östlunds band som nu hade Fat Bull på sång. Som namnet antyder var det mest Jimi Hendrix-låtar plus lite andra kända blueslåtar av lite yngre datum. Nästa gång som bluesföreningen har blues så är det Åmål´s Blues Fest, den 24e i ordningen, andra helgen i juli månad.

Text och bild: Kenth-Åke Norman

 

Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna