Bill Öhrström

Bill Öhrström, Carl Orrje Trio ”Afternoon Tea Jazz: Den Gyllene Cirkeln”. Stadsmuseet, Stockholm, 25 nov.

Pianisten Carl Orrje, med basisten Patrik Boman och trummisen Jesper Kviberg, är husband på Stadsmuseets ”Afternoon Tea Jazz” (kaffe finns också!). Under hösten har de lierat sig med Bill Öhrström, som berättat om jazzlivet i Stockholm på 1960-talet och dessutom gör några låtar med trion. Detta var föredrag nr 3 av Bill i denna serie och denna gång var temat den legendariska restauranten Gyllene Cirkeln på Sveavägen. En hel del inspelningar där har utgivits på skiva i Europa och USA.

Trion inledde med en halvtimme swinging music, innan Bill äntrade podiet och på sitt oefterhärmliga spontana sätt drog minnen från det gyllene 60-talet. När orgeljazzen var het och Bo Hansson (”Sagan om ringen”) blev frälst på Hammond B3 av Jack McDuff och Hansson & Karlsson blev till. När Sonny Boy Williamson gästade Roland Kirk och Don Byas 1963 (återgivet i detalj i Jefferson nr 209). När Andy Warhol 1968 hamnade på Cirkeln. När… well, mycket längre hann inte Bill på sin utmätta tid. Cirkeln var Bills ”lekis”. Det var happening. Under de tidiga åren var han där nästan varje kväll. Yours truly kan intyga; 1963 hyrde jag rum på Luntmakargatan två kvarter från Cirkeln. (Tyvärr satte studier och ökenomi stopp för lika flitiga besök där som för Bill.)

Efter talk showen visade mångsysslaren Bill Öhrström att han inte är främmande för jazzsång, det visade han med ackuratess i ”How long has this been going on”. Sedan fortsatte han med en fin egenhändigt skriven blues, ”Crazy” och i avslutande ”Mary Ann” (Ray Charles m fl) fick vi även ta del av hans munspelande. Bill sjunger med utlevande inlevelse. Man får alltid en känsla av här är en person som bubblar av entusiasm att dela med sig av sina musikaliska kunskaper och erfarenheter. (Lästips: Birgitta Larssons 10-sidiga intervju med Bill i Jefferson nr 175 [2013].)

Carl Orrjes trio fortsätter att spela på museet under våren, och det är väl inte omöjligt att Bill återkommer med fler hågkomster från sin långa karriär som artist och konsertarrangör (varför inte om Mariahissen!). OBS dessa konserter blir utsålda så fort programmet spikas, så det gäller att vara på hugget.

PS Bill hade med sig för display den fantastiskt fina boken ”den gyllene cirkeln: jazzen på 1960-talet”, utgiven av Prisma 2002, med massor av underbara foton från Cirkeln av Nils Edström och Christer Landergren, samt anekdoter en masse.

Bill läser faktiskt inte innantill, utan det är boken om Gyllene Cirkeln han just visat upp för åhörarna.
Facebook
Twitter
E-post
Skriv ut
Senaste konserterna