kassetter

Aftonblues och Mera blues på kassett och digitalt.

Jag är en s k ”sparare”. Har jag väl skaffat något kan jag inte kasta det. Skruvar, cykelhjul, surfsegel, LP, radiorör – you name it! Och ljudkassetter. Tusentals! De flesta rymmer musik inspelad från radio, allt från några av 1960-talets tio-i-topp (ok, på rullband) till programserier, dokumentärer och livekonserter tiden 1970-2000. Jag var dåförtiden bluesintresserad (och såklart medlem i SBA!), vilket yttrade sig i att jag kastade mig på kassettdäckets REC-knapp så snart något med ”blues” sändes i Sveriges Radio.

Du minns säkert programmen Aftonblues (med Peter Måhlin, ibland andra) och Mera blues (med Staffan Solding, ibland andra), vilka sändes veckovis 1972-1990. De var mina favoriter, vilket resulterade i att jag har ca 200 av dessa på ett hundratal kassetter. Därtill blev det liveinspelningar under 1980-talet med Albert Collins, Albert King, B.B. King, Buddy Guy, Chicago Express, Robert Cray, Magic Slim med flera, inspelade på Fasching, Skeppsholmen, Karlssons, Berwaldhallen, Umeå Jazzfestival, Kamraspalatset etc.

För ett par år sedan fick jag för mig att jag borde kasta (usch, vilket hemskt ord!) mina kassetter. Eller ge dem till SR (på den tiden sparade de inte allt de sände!). Men bluesen ”i sig” ville jag spara! Vilket jag (med bistånd av Sten Ljunggren, SBA) gjorde genom överföring till de digitala formaten MP3 och FLAC (ett mer ”högupplöst” format). Därtill digitaliserade jag kassetter med ca 40 program som jag fick låna Tommy Löfgren, SBA.

En del av detta kanske kan vara intressant för bluesdiggare, i synnerhet eftersom det nog inte finns publikt tillgängligt, eller kanske inte alls! Enligt SMDB (Svensk Mediedatabas) finns 150 av Aftonblues och 380 Mera blues digitalt vid KB. Men det var fler som sändes! T ex spelade jag själv in Aftonblues nr 400 den 15 december 1986 och Mera blues nr 500 den 25 maj 1989! Till saken hör att tillgång till materialet på KB bara ges för forskare, studenter på högskolenivå, författare och journalister – och det får bara avlyssnas på plats!

Skälet till denna artikel är att jag gärna vill erbjuda den som är intresserad att få dessa inspelningar på USB-sticka. Det jag har digitaliserat är i första hand ca 220 Aftonblues och Mera blues, de äldsta från 1974. Ljudkvaliteten är inte särskilt hög (beroende på kvaliteten på allt från utrustningen vid inspelningen (radiomottagare, kassettdäck och kassettband) till avspelningen (kassettspelare, digitalkonverterare). Men ur arkivarisk (bevarandesynpunkt) är det de facto inte den blues som spelades upp av Peter och Staffan som är det väsentliga – nästan allt av denna finns utgiven på LP eller annat media – utan det är deras presentationer och mellansnack! Apropå mellansnack så har jag också digitaliserat 24 av Svante Grundbergs ”BipBopBoom”-program (dvs rockabilly), som ju också kan vara kul. Slutligen 20 live-blueskonserter som sänts i SR.

Men observera att programmen inte är ”rena” ur synpunkten att de är garanterat ”intakta”. Den som var med under kassett-eran vet hur det var: In med 90-kassetten, ett tryck på rec-knappen, stopp efter programmets slut (30 minuter). Nästa vecka fortsättning på samma kassett – som skulle vändas efter ytterligare 15 minuter! Så fortsatte inspelningen. Etc. Och ibland avbröts programmen av viktiga meddelanden, nyheter mm. (Nu med digitalt format är det ju enkelt att redigera bort sådant – men det är tidskrävande! Så det har jag inte gjort!)

Som sagt, den intresserade kan få detta på USB-sticka, som jag kan köpa på någon e-handel, som jag skickar per post (porto 9 kr). Alternativt skickar du mig en egen sticka (vilket är enklast för mig!). Varken jag, Sten Ljunggren eller Tommy Löfgren vill ha något för jobbet. Observera bara att materialet inte får spridas på annat sätt än detta och självklart inte får sändas eller läggas upp online! (Av upphovsrättsskäl. Minns t ex att siten Radiogodis tvingades att lägga ner just därför).

Sammanfattningsvis finns detta:

  • DEL 1: Aftonblues och Mera blues, ca 220 program från Lars Klaséns kassetter, alla i MP3, de flesta i FLAC, några i WAV. Totalt 29,2 GB.
  • DEL 2: BipBopBoom (Svante Grundberg), 24 st program från Lars Klaséns kassetter, alla i MP3 och FLAC. Totalt 4,4 GB.
  • DEL 3: Live-blueskonserter i Sverige 1980-talet sända i SR, ca 20 st från Lars Klaséns kassetter, i MP3, FLAC eller WAV. Totalt 6 GB.
  • DEL 4: Aftonblues och Mera blues, ca 40 program från Tommy Löfgrens kassetter, alla i MP3 och FLAC. Totalt 5,0 GB

På webbplatsen aftonblues.se finns en förteckning över allt, med sändningsdatum, presentatör, kort om innehåll mm (i den mån vi lyckats identifiera). Under fliken ”Media” står också det ungefärliga priset för USB-stickor samt länk till några e-handlare. Och där står förstås också hur du beställer det du vill ha!

Lars Klasén
073-5638001, aftonblues@gmail.com

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
Fler artiklar