RUTH BROWN Juke Box Pearls – Mama, He Treats Your Daughter Mean


RUTH BROWN
Juke Box Pearls – Mama, He Treats Your Daughter Mean
Bear Family BCD 17542 (79 min)

Det duggar tätt med återutgivningar med Ruth Brown i dessa dagar. Nyligen släppte Avid AMSC fyra av hennes 1950/1960-tals LPn samlade på en dubbel-CD (recenserad i Jefferson 205). Här kommer nu något som skulle kunna klassas som en best of-samling utökad med några udda spår.
31 låtar har samlats, där de fyra avslutande är liveinspelningar i New York från 1955. De filmades och fanns med i en TV-serie på tretton avsnitt kallad ”Showtime At The Apollo”. Det hela spelades dock in, med publik och Paul Williams orkester, på annan plats i New York. Inte perfekt ljudkvalitet, med gud så bra hon är.

Ruth Brown radade på 1950-talet kontinuerligt fram hits och jukeboxfavoriter som finns med här; bland andra ”Lucky lips”, ”5-10-15 hours”, ”Wild, wild young men”, ”This little girl gone rockin´”, ”I want to do more”, ”Bye, bye young men”, ”Hello little boy” och givetvis titellåten som kom att bli något av hennes signatur.

Det är ett grymt sväng från både Ruth, med mästerliga vokal frasering, och från de vid den här tiden ledande musikerna som finns i bandet. Jag körde plattan under en långkörning med bilen och fick koppla in farthållaren för att inte stampa takten med högerfoten på gaspedalen. Körningen blev ryckig, inte rytmisk. Som tur är har några ballader, vissa åt jazzhållet, har också fått plats.

Albumtiteln stämmer, en platta fylld med pärlor.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste