DIVERSE ARTISTER – New Breed R&B – Saturday Night Special


DIVERSE ARTISTER
New Breed R&B – Saturday Night Special
Ace Records CDKEND 492 (55 min)

Ännu en volym i Ace ”New Breed-serie”. Som kan anas av albumtiteln så rör det sig om R&B-låtar av det mer dansvänliga slaget, låtar för lördagarnas utekvällar. Temat för samlingen sätts redan i det fartfyllda inledningsspåret ”Every Saturday night” med Aaron Collins & The Teen Queens.

Av de 24 låtarna är sju stycken helt nya upptäckter, som aldrig varit utgivna. Låtarna har hittats då mastertejper har lyssnats igenom, på vilka ett stort antal olika artister funnits samlade. Fynden har gjorts på tejper från bolag som Modern, Arock, Terry, Sylvia, Cleveland och Chant. Inte ”drakarna” direkt i branschen. Researcharbetet för att hitta dessa obskyra inspelningar är något det bara går att imponeras av. I några fall har det tagit 3-4 år av juridiska processer för att få till rätten att ge ut låtarna.

Av de 24 artisterna som hörs kan väl två sägas vara kända; Johnny ”Guitar” Watson i ”Wait a minute baby”, utgiven 1964 på Highland och Prince Conley i ”Ain´t that good”, en Staxutgåva från 1961. Margaret Lewis, som ihop med Mira Smith, skrivit klassikern ”Reconsider me” (hit för bl a Johnny Adams), står för ett av plattans bästa spår, ”Somethin´s wrong baby”, utgiven på RAM 1961 (hennes samling på RAM finns recenserad i Jefferson nr 203).

Är man ute efter ballader, är detta fel platta. Allt är uptempo och ”feel good-music”, charmigt. Det går inte att sluta förundras över att bidragen med flera av artisterna aldrig gavs ut, eller enbart släpptes i några hundra exemplar. En bra samling.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste