Laurence Jones – Thunder In The Sky

Laurence JonesLAURENCE JONES
Thunder In The Sky
Promise Records PROCD001
46 min

När vi var på Europeiska bluesunionens konferens i Toulouse kom det fram en driftig engelsk bokningsagent till Jeffersons bord. I släptåg hade han en tanig ung man med slappt handslag, utmattad efter att ha vallats runt till alla deltagarna och bord. Den lille killen var Laurence Jones på den här skivan – och där han vid vårt bord gav ett snarast vekt uttryck är han på skiva en riktigt muskelbluesrockare. Det är gott om tunga gitarriff och tuff sång.

Under våren har Jones turnerat med Walter Trout och gjort sig ett namn på den engelska bluessscenen. Stilmässigt ligger han också nära Trout. Övriga influenser som han själv tar upp är Rory Gallagher, Eric Clapton och Gary Moore, Och han lyckas också förvalta det tunga arvet. Laurence Jones är en vass gitarrist. Redan i tunga inledandde Bad Girl får han till ett riff som skulle gjort Cream stolta. Gitarren är rockig utan att tappa blueskänslan och sången uppkäftigt rak. De flesta låtarna öppnar med ett inledande fett riff från Jones som sätter stämningen för låten.

I The Thrill Is Gone försöker de fräscha upp låten med atmosfäriska ljudsjok som sveper mellan kanalerna och diskret wahwahkompgitarr. Även om Jones visar att han kan spela mer återhållet blir det ganska tafatt. En pliktskyldig och onödig cover och den enda sången på skivan som Jones inte skrivit själv.

Betydligt bättre lyckas han i skivans andra långsamma blues, Thunder In The Sky. Kanske just för att han själv skrivit låten och att orden då faktiskt betyder något för honom. En stark slowblues med ett genomtänkt och intensivt gitarrsolo.

Skivan avslutas med Going Down, en djungelrockig låt där kompet trycker på lite extra. Jones plockar först fram sliden för att sedan släppa loss i ett långt solo på vanlig gitarr. Och först här på den sista låten känns det som om Jones har hittat hem helt, kanske för att han slipper standardbluesens tvångströja.

Laurence Jones är ett nytt namn på bluesscenen och han förvaltar den engelska bluesrockiga stilen väl. En klart godkänd debutskiva!

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste