Louisiana Red – The Sky is crying

Louisiana RedLOUISIANA RED
The Sky Is Crying
Wolf CD 120.938 (72 min)

Dessa inspelningar är gjorda i Grekland under liveframträdanden mellan åren 1994 och 2007. Plattan har tidigare varit utgiven på Topcat Records under namnet Sweet Dreams Sir Minter, dock med annorlunda spelordning. Tre låtar är Red solo, fyra med komp av grekiska gruppen The Blues Wire, två låtar med en annan grekisk grupp plus Johnny Nicholas, fyra låtar med Bob Brozman och slutligen en där kompet också är grekiskt, tillika på grekiska instrument som sazi, santouri, tsabouna och yali tanbur. Det är titelspåret The Sky Is Crying som får denna spännande bakgrund, och det lyckas riktigt bra.

I övrigt består låtvalet av eget material. Too Poor To Die, I Wonder Who, I Done Woke Up med flera blandas med Muddy-tolkningar som Champagne And Reefer och What Is That She Got. Begåvad med en kraftig slide och makalös röst sätter Red sin egen speciella prägel på musiken. Red är en favorit för mig alltsedan hans klassiska The Lowdown Back Porch Blues på Roulette. Han gjorde även en bra LP för Atco och ej att förglömma är hans tidiga inspelningar för bröderna Chess under namnet Rocky Fuller. Samarbetet med finska Wentus Blues Band har dokumenterats på film och det är sällan en platta med Louisiana Red gjort mig besviken.

Denna CD är dock inte vad jag skulle rekommendera vad gäller Red, den hör till de svagare. Mer ämnad som en hyllning efter Reds frånfälle 2012 vid 79 års ålder än som en genomtänkt produktion. Den är sammanställd av grekiske beundraren John “Johnny Angel” Angelatos, som märkligt nog inte nämns på denna Wolf-version annat än som medkompositör på ett par låtar.

Ett kärleksfullt farväl av en av bluesens trognaste kämpar, men inte ett mästerverk.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste