Kaye Bohler – Handle the Curves

Kaye BohlerKAYE BOHLER
Handle The Curves
KB Productions
(39 min)

Kaye Bohler har mer än trettio års erfarenhet från soul- och bluesscenen. Detta är hennes femte platta i långspelarformatet. Genom sina energiska och atletiska liveframträdanden har hon av sina fans begåvats med epitetet the white Tina Turner.

Nya plattan innehåller tio låtar, alla komponerade av Bohler. Texterna behandlar i huvudsak parrelationer ur flera olika perspektiv. Som producent står namnkunnige Pete Anderson, kanske mest känd som producent åt artister mer åt countryrockhållet som Dwight Yoakam, Lucinda Williams, Jackson Browne och Roy Orbison. Förutom att producera hanterar han både gitarren och basen på plattan.

Här är det dock frågan om soul med en touch av rhythm´n´blues med rötterna fast förankrade i Memphis och Stax/Voltsoundet. För blåsarren står trumpetaren och trombonisten Lee Thornburg och han har ihop med saxofonisten Ron Dzibula fått till sitt alldeles egna Memphis Horns som vi känner igen från kompositioner av exempelvis Redding-Cropper eller Hayes-Porter.

Bohler har en kraftfull stämma med dynamik och en hel del feeling. I Diggin´ On My Man har hon fått till en bra soullåt med stötiga Staxrytmer. Titellåten är en långsam soulig ballad med mycket orgel och bra blåsfills. Bra soul med mera fin orgel hörs i Slayed. Däremot känns bluesen It´s The Blues träig och kantig med sin utgångspunkt i slitna Mannish Boy.
Min känsla är att både låtar och Kaye Bohler kommer mer till sin rätt live. På platta är det dock godkänt utan att nå de där verkliga höjderna.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste