DIVERSE ARTISTER – Let´s Have A Doo Wop Christmas / The Ultimate Koko-Mojo Christmas Party


DIVERSE ARTISTER
Let´s Have A Doo Wop Christmas
Koko Mojo KM-CD-78 (77 min)

DIVERSE ARTISTER
The Ultimate Koko-Mojo Christmas Party
Koko Mojo KM-CD-80 (72 min)

Plattan med juliga Doo Wop-alster innehåller 30 låtar och på partyplattan hörs 28 stycken. I vanlig ordning när det gäller släpp från Koko Mojo så varvas kända namn med nya upptäckter. Detta gäller även låttitlarna, versioner av julörhängen avlöses av jullåtar jag aldrig hört tidigare. Det ger mervärde till de här samlingarna och bidrar till roligare lyssning.

”White christmas” går naturligtvis inte att undvika. Den finns i två versioner på doo wop-plattan (Drifters & Ravens) och i en på partyplattan (Huey ”Piano” Smith). Dubbelt upp på doo wop också av ”Rudolph the red nosed reindeer” (Melodeers & Cadillacs). Glädjande nog tar de alla lite olika stilmässiga grepp på dessa ”julens evergreens”.

Doo-wop-plattan är koncentrerad tidsmässigt från 1940-talets ”fågelgrupper” fram till slutet på 1950-talet, som också innebar det egentliga slutet på storhetstiden för doo wopen. Orioles, Falcons, Moonglows, Five Keys, Platters, Mills Brothers är några exempel på de som hörs.

Partyplattan är bredare stilmässigt. Från Oscar McLollies ”Dig that crazy Santa Claus” som är ren rock´n´roll till Debbie & The Darnels som närmar sig teen-pop.
Bluesen finns också representerad: Traditionellt med Lee Jackson, Detroit Junior som gör en swampig sak, Lightnin´ Hopkins som är lika mycket rock´n´roll som blues, Freddy King i en slow-blues och Washboard Pete som landar i countryblues.

Alla får dock ge vika för Django Reinhardts & Michel Warlops ”Christmas swing”. Outstanding!

Två roliga samlingar, fjärran från julmuzak.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste