ARCHIE EDWARDS & DR ROSS – Piedmont Blues Meets Mississippi Delta Blues

archie edwards

ARCHIE EDWARDS & DR ROSS
Piedmont Blues Meets Mississippi Delta Blues
Wolf CD 120.930 (46 min)

Sångaren och gitarristen Archie Edwards (1918-1998) var en representant för den blues som växte fram i Amerikas östra delstater i den region som brukar benämnas Piedmont, öster om Appalacherna. Andra kända bluesartister man brukar förknippa med denna stil är till exempel Blind Boy Fuller och Brownie McGhee.

Dr Ross (1925-1993) var mest känd som enmansband, då han ackompanjerade sin sång med gitarr, munspel och trummor (likt till exempel Joe Hill Louis). På dessa inspelningar har han dock lämnat trummorna hemma. Dr Ross hade sin musikaliska bakgrund i Mississippi.

När dessa liveinspelningar gjordes under en turné i Grekland 1988 var musiken på utdöende och i dag är det ytterst få som lirar den musik som Edwards eller Ross spelade. Edwards framför åtta låtar och Dr Ross sex stycken. Det är kända och traditionella låtar vi får höra. Edwards och Ross kompletterar varandra väl, fast de spelar inte tillsammans och man förstår att publiken fick en trevlig blueshistorisk upplevelse. Lite i stil med hur Amerikan Folk Blues Festivals lät på sin tid.

Edwards har ett fint driv i sitt gitarrspel och Dr Ross behärskar sitt munspel utan och innan och ligger stilmässigt nära John Lee ”Sonny Boy” Williamson.

Det är ett hörvärt historiskt dokument som Wolf gett ut och musiken känns uppfriskande bland all dagens elförstärkta blues med tungt och kompakt komp.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste