DIVERSE ARTISTER – It´s The Best Stuff Yet – The Rarest Piedmont Blues Come Down To Atlanta 1927 – 1988 Featuring The Region´s Hottest Guitar Pickers…


DIVERSE ARTISTER
It´s The Best Stuff Yet – The Rarest Piedmont Blues Come Down To Atlanta 1927 – 1988 Featuring The Region´s Hottest Guitar Pickers…
Frog Records FROG DGF 88 (78 + 78)

CD 1: ”It´s The Best Stuff Yet” lovar Frog med sin senaste utgåva. Här är temat artister med rötterna i Piedmontområdet. Den stil som dominerade i området mellan Appalacherna och kustslätten i den amerikanska södern från Georgia och upp till New York. Piedmontstilen känns igen på den ragtimebaserade fingerpickingstilen, typisk för detta område. De flesta av inspelningarna är gjorda i Atlanta, Georgia. Blind Blake med sitt flyhänta gitarrspel var en stor förebild för många av artisterna på dessa skivor. Han finns med här med sin ”West Coast Blues” från sin debutsession för Paramount 1926. En av de mest framgångsrika artisterna som inspirerades av Blake var Blind Boy Fuller som representeras av en riktig klassiker ”Rag Mama Rag”, från en testpressning på ARC. Två privatinspelningar med Blind Blaketolkningar av John Jackson från 1973 och 1988 är ytterligare exempel. En annan relativt framgångsrik artist från området var Buddy Moss. På ”Red River Blues” framträder han i typisk Piedmontstil, men överraskar med slide på ”Hard Time Blues”. James ”Kokomo” Arnold, en artist som vi främst förknippar med Chicago men som härstammade från Georgia, bidrar med två furiösa nummer i sin typiska stil där ”Paddlin Blues” sticker ut. Josh White är inte en artist som man väntar sig på en sådan här samling, men här gör han en fin tolkning av den något utslitna ”John Henry”.

Den dominerande artisten på dessa två skivor är Blind Willie McTell. Inspelningarna med honom sträcker sig från hans första inspelningar 1927 över en inspelning för LOC 1940 till de sista inspelningarna med honom i september 1956. Hans känsliga slidespel på sin tolvsträngade och följsamma sång i hans debut ”Mama t`aint long fo`day” från 1927 är svårslaget. Vidare hörs han tillsammans med sin spelpartner under många år Curly Weaver kompa Ruth Willis på två inspelningar, ”Talkin´to you wimmin´ about the blues” och ”Merciful blues”. Weaver spelar skön slide på den sistnämnda. Samma Willis kompas av Weaver tillsammans med Buddy Moss under det gemensamma namnet Two of Fred McCullen. Curley Weaver levererar också titellåten ”It´s the best stuff yet” tillsammans med munspelaren Eddie Mapp. Ingen samling med fokus på Atlanta är fullständig utan Barbecue Bob. Här framför han ”Jambooger blues” från sin sista inspelning 1930 och ”Black skunk blues” från ett inspelningstillfälle ett år tidigare. Med sin kraftfulla röst och gitarrspel på sin tolvsträngade gitarr var det nog inte många som missade honom när han spelade ute på Atlantas gator.

CD2: Materialet är känt som Blind Willie McTells ”Last Session”, utgiven på Bluesville 1961, i produktion av Sam Charters. Inspelningarna gjordes av Ed Rhodes i hans radioaffär i Atlanta redan 1956. CD2 innehåller samma material som ”Last Session”, både populära låtar och Willies egna med mellansnack. Lite som att gå på konsert med Blind Willie McTell. Charters fick inte plats med hela inspelningen så här finns det fullständiga materialet. Till exempel får vi höra en version av ”My blue heaven” som hade varit en hit för Fats Domino tidigare det året. Det visar hur viktigt det var att hålla sig uppdaterad när man spelar ute på gatan för sitt levebröd. Alla förbipasserande önskade inte ”Statesboro blues”.

Till inspelningarna med en fantastisk ljudkvalité finns också två intervjuer på CD2 med Ed Rhodes. Dessutom Ett 32-sidigt häfte, med bilder och detaljer om inspelningarna och artisterna. Kanske inte ”The Best Stuff Yet” men den ligger absolut i topp bland återutgivningarna detta år. Köpläge!
Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste