DIVERSE ARTISTER – Farewell Britian – A Rockin´ Farewell To Britian


DIVERSE ARTISTER
Farewell Britian – A Rockin´ Farewell To Britian
Rhythm Bomb Records RBR 6007 (55 min)

Det tyska bolaget Rhythm Bomb har samlat tjugo grupper/artister från nio europeiska länder – Frankrike, Portugal, Italien, Tjeckien, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge och Finland. Tyskland är representerat med flest grupper, 7 stycken. Albumtiteln antyder avsaknad av Brittiska grupper. Tydligen har deras utträde ur EU gjort att det inte varit möjligt att ha några brittiska grupper eller artister på den här samlingen, trots att bolaget har flera brittiska grupper i sitt stall. Jag kan misstänka att anledningen är att något slags EU-bidrag kan ha hjälpt till att finansiera denna utgivning.

Samlingen innehåller 20 låtar, med en övervikt på rockabilly. Blues, rock´n´roll och swingande R & B kan också höras. Från Sverige finns The Kokomo Kings och Fireball Steven och båda har bra låtar med. Fireball Stevens ”Thunder and lightning” är plattans enda cover, men också något av en prototyp för 1950-tals influerad rockabilly (recension av hans senaste platta finns i Jefferson nr 205). Kokomo Kings ”Fooled by the city lights” är rykande rock´n´roll och en fin danslåt. En av samlingens toppar. Riktigt vass är även finska Sara Lees avslutande riffande och bluesiga ”Love is good”.

Det här är en samling som håller hög kvalitet, full fart från spår ett till tjugo. Huvudfåran är rockabilly och det är i synnerhet de grupper/artister som verkar i den genren som glänser mest. Imponerande att det finns en sådan kapacitet inom den genren i så gott som hela Europa.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste