Michael Messer’s Mitra – Call Of The Blues

Michael MesserMICHAEL MESSER´S MITRA
Call Of The Blues
Knife Edge Records, KER CD001
(53 min)

1968 åkte Brian Jones till Marocko för att spela in lokala musiker (och förmodligen röka rejäla mängder böckling, men det är en annan text). Frågan är om Beggars Banquet låtit som Michael Messers Call Of The Blues om Mr Jones åkt till Indien istället. 2013 åkte Messer till Mumbai för att uppträda på en festival och innan han åkte hem igen kom han i kontakt med Manish Pingle, en av de stora indiska slidegitarristerna. Musikaliskt tycke uppstod. Någonstans på vägen kom även Londonboende tablaspelaren Gurdain Rayatt med i gänget. På skivan medverkar även Richard Causon på piano och orgel som svänger rejält.

Skivan inleds med Fred McDowells You Got To Move, för att fortsätta på Stonestemat. Muddy Waters bidrar med Rollin´ And Tumblin´ och I Can´t Be Satisfied. I övrigt blandas JJ Cale med traditionella ragor och eget. Messer har varit med och skrivit Lucky Charms som under sju minuter bygger på och blir mer och mer hypnotisk utan att lämna det G-ackord den startar på. John Lee Hooker ler i sin himmel. Om Led Zeppelin gjort Kashmir mer akustisk kanske den låtit så här?

Vad Messer gjort är att packa ner Mississippi och Chicago och tagit med det till Indien, även om skivan är inspelad i London. Och även om det är lätt att missta den svängigt avslappnade atmosfären för en klackspark är det i så fall en väldigt roande sådan. Spelglädjen är påtaglig, något som inte är så vanligt som det borde i samtida blues. Det är svårt att inte bli varm i hjärtat – och nog rycker det i benen. Glöm inte rökelsen.

Ola Claesson

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste