Danny Kirwan 13/5 1950 – 8/6 2018

fleetwood mac

IN MEMORIAM

Danny Kirwan

fleetwood mac

Den engelske gitarristen, sångaren och låtskrivaren Danny Kirwan (längst t.v. på bilden) har avlidit, till följd av lunginflammation. Han bodde den sista tiden på ett härbärge i London, utslagen och hemlös, efter långvarigt alkoholmissbruk. Hans storhetstid varade mellan åren 1968 – 1972, som medlem i Fleetwood Mac, och för det kommer han att gå till eftervärlden. Med hans inhopp i Fleetwood Mac breddades bandets sound på ett intressant sätt från att tidigare ha dominerats av ganska formbunden, klassisk blues, inspirerad bl.a. av BB King – Peter Greens favorit – och Elmore James, som var Jeremy Spencers specielle husgud. Kirwan hade en friare, mer melodiös stil och är särskilt känd för sina vibraton.

Danny, som bara var 18 år när han kom med i megabandet, klarade turnerandet och sin snabba stjärnstatus dåligt. Han utvecklades till en mycket skicklig gitarrist och komponerade en rad fina sånger, men var en känslig och instabil person, och fick en allt mer uttalad scenskräck. Till slut vägrade han att stå på scen. Slitningar i bandet till följd av hans humör och omåttliga drickande – och även drogmissbruk – gjorde också sitt till att han till slut sparkades från bandet, efter 4 år. 

Tiden därefter blev vacklande. Han gjorde 3 soloplattor som inte slog särskilt bra, och hoppade även in som ganska obemärkt gästartist på en del andra artister album. Redan i slutet av 70-talet drog han sig helt tillbaka från musikvärlden, och återvände aldrig till den igen. Danny Kirwan blev 68 år.

Text: Birgitta Larsson

 

Facebook
Twitter
Skriv ut
E-post
In Memoriam