BLANDADE ARTISTER – Barrett Strong And The Roots Of Detroit Soul

{CAPTION}

Barrett Strong And The Roots Of Detroit Soul
Jasmine JASCD 1121 (76 min)

Barrett Strong har fått ge namn åt denna samling med tidig Detroitsoul innehållande 30 spår. Utöver Strong så hörs ytterligare sex akter; Chico Leverett (2 låtar), Singin´ Sammy Ward (5 låtar), Herman Griffin (2 låtar), Henry Lumpkin (2 låtar), Gino Parks (4 låtar) och Andre Williams (1 låt). Strong dominerar med 14 låtar.

Barrett Strong var en av de första artisterna på Tamla Motown. Hans debut ”Let´s rock”/”Do the very best you can”, som inleder detta album, var Tamlas tredje skivsläpp. Det dröjde ytterligare fyra singelsläpp innan den stora hiten kom 1959, numera klassiska ”Money (that´s what I want)”. Det blev inga fler hits för Strong på Motown trots en satsning med låtar mestadels skrivna av Smokey Robinson, bland annat albumets bästa ”Two wrongs don´t make a right”. Hitsen uteblev också på de skivbolag han vandrade vidare till (två låtar utgivna på Atco finns med). Efter att på Vee Jay ha skrivit The Dells storsäljare ”Stay in my corner” värvades han tillbaka till Motown, men då som låtskrivare. Ihop med Norman Whitfield kom han att rada upp mängder med hitlåtar åt bland andra Temptations, Marvin Gaye, Gladys Knight och Edwin Starr.
De övriga artisterna som hörs på samlingen har de gemensamt att de kontrakterades av Berry Gordy för att de hade liknande bluesig vokal som Barrett Strong. Några större kommersiella framgångar blev det dock inte för någon av dem, men det hindrar inte att det finns en del guldkorn att plocka hos några av dem. Förutom Leverett som skrev sina två låtar själv, är det Brian Holland, Mickey Stevenson och Smokey Robinson som skrivit de flesta av dem. Några av dem – ”What makes you love him” med Singin´Sammy Ward och ”It´s you” med Herman Griffin – är faktiskt stilmässigt rena southern soul-ballader. ”Blibberin´ blabberin´ blues” med Gino Parks är ett försök att få till en låt i stil med The Coasters.

Jasmine har ett flertal samlingar med tidig Detroitsoul bakom sig. Den här fyller väl sin plats bland de dokumentationerna.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste