BILLY ”THE KID” EMERSON – My Blues Are Red Hot

{CAPTION}

BILLY ”THE KID” EMERSON
My Blues Are Red Hot
Jasmine Records JASMCD 3235 (69 min)

Efter att ha avslutat värnplikten blev Emerson vokalist i Ike Turner´s Kings OF Rhythm. Turner hade han lärt känna under lumpartiden i Greenville, Mississippi. Turner jobbade också som talangscout åt Sam Phillips och tipsade honom att spela in Emerson i Sun-studion i Memphis.

Emerson kom att finnas på bolaget Sun åren 1954-55. Fem singelsläpp, A- och B-sidor, från Sun finns med här. På de två första singlarna kompas han av Ike Turners band, på de tre övriga har han bildat eget. ”When it rains it pours” och ”Red hot” är de två låtar från Sun som lever än idag genom kontinuerliga coverversioner både på skiva och live. ”Red hot” har dessutom blivit något av en rockabillyfavorit idag. Redan kort efter att den släpptes 1955 spelade såväl Billy Lee Riley, Bob Luman och Ronnie Hawkins in den. Elvis Presley spelade in ”When it rains it pours” 1955. Anmärkningsvärt är att ”When i rains it pours” släpptes som B-sida av Sam Phillips/Sun, med ”Move baby move” på A-sidan, en version av ”Shake, rattle & roll” med ny text.

I november 1955 fanns Emerson på Vee Jay och spelade in i Chicago, fyra singlar finns med här. ”Every woman I know” har gjort störst intryck på eftervärlden, men då oftast med titeln ”Crazy ´bout an automobile”. Mest känd i Ry Cooders version på hans album ”Borderline”. Men jag håller fortfarande Emersons originalsväng som nummer ett.

Emerson lämnade Vee Jay och fanns 1959 på Chess. Tre singlar finns på den här samlingen. En singel på Chicagobolaget Mad från 1960 avslutar samlingen – sammanlagt 26 låtar på 13 singlar med både A- och B-sidor. På Mad spelades en ny version av ”When it rains it pours” in, en betydligt tyngre och souligare version.

Den här samlingen visar hur Emerson går från en habil R&B-vokalist till att mer och mer förebåda den kommande soulvågen i sina låtar. Han nämns inte ofta som en av de tidiga soulpionjärerna, vilket den här samlingen visar att han borde. Låtarna presenteras i tidsordning och Emersons röst blir bättre och bättre för varje år.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste