EVOLUTION OF A VOCAL GROUP – FROM LAMPLIGHTERS TO RIVINGTONS 1953-1962

evolution of a vocalgroupLAMPLIGHTERS/SHARPS/TENDERFOOTS/RIVINGTONS
EVOLUTION OF A VOCAL GROUP – FROM LAMPLIGHTERS TO RIVINGTONS 1953-1962
Jasmine JASCD 856 (77 min + 78 min)

En laddad samling med 62 låtar, sammanställd av Robert Dopson efter ett riktigt detektivarbete. Det kan vara allt som släpptes av gruppen med de många namnen under den aktuella tioårsperioden.

Gruppen som 1953 bildades som Lamplighters kom under en tioårsperiod att finnas i skepnad av en mängd olika bandnamn – The Sharps, Tenderfoots, The Jacks, The Ebbtides, The Twisters, Four After Fives, Showstoppers, The Crenshaws, His Friends och Rivingtons. Lamplighters, Sharps, Tenderfoots och Rivingtons då de uppträdde eller spelade in som egen grupp. De övriga namnen användes då de backade upp andra artister, i allt från smörpop till country.

Ursprunget var en vokaltrio som bildades på en High School i Los Angeles 1952. Året efter var de utökade till en kvintett och fick på Johnny Otis inrådan kontrakt med King. Fram till 1955 levererade de ett flertal hits som Lamplighters på underbolaget Federal. De hade även framgång med inspelningar med Jimmy Witherspoon och Lil Greenwood. Efter 1955 blev listklättrarna färre. De försvann från Federal till nya bolag och de övriga bandnamnen kom att användas. Efter att ha funnits på bland andra Jamie, Lamp, Tag och Aladdin släpptes ”All my love” 1958 på det lilla bolaget Combo. Låten plockades upp av de större Dot Records och gjorde att de, nu som The Sharps, åter fanns på listorna. En period med Lee Hazlewood som låtskrivare gav också viss framgång.

Stilmässigt vandrade de under de tio åren från doo-wop till rock´n´roll och tidig rhythm´n´soul, plus en vildsint gimmick-/danshit 1962 i örhänget ”Papa-oom-mow-mow”. Nu med gruppnamnet Rivingtons. Låten växte fram som ett plojigt vokalt studiojam och de då fyra medlemmarna i Rivingtons angavs som låtskrivare. Då The Trashmen 1964 fick en miljonsäljare med ”Surfin´ bird” fanns de med som co-writers. ”Surfin´ bird” sålde guld senast 2010 i England och har funnits med i ett otal långfilmer och har, utökat med inkomster från alla nya inspelningar av ”Papa-oom-mow-mow”, medfört fina inkomster till de fyra i Rivingtons. Så kan det gå, efter att ha slitit med seriösa låtar i ett årtionde så skojar man till det i studion när det finns lite tid över och vips har man den stora hiten och försörjningen fixad.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste