THE SPINNERS – WHILE THE CITY SLEEPS

the spinnersTHE SPINNERS
WHILE THE CITY SLEEPS
Kent Soul CDTOP 481
(73 min)

De sju år, 1964-1971, som Spinners hade kontrakt med Motown var ingen dans på rosor. De var konstant i prioritetsgrupp två. Under de sju åren gav de enbart ut sex singlar och två album, totalt 25 låtar. De finns dock med på cirka 130 inspelningar. Den mesta tiden spenderade de i studion med sångpålägg, bakgrundskörande och ibland fick till och med någon av dem agera vikarierande solist för någon hes och förkyld stjärna i prioritetsgrupp ett. Spinners producerade dock en stor hit under sina år på Motown, inledningsspåret på denna platta ”It´s a shame”, som klättrade på listorna i både USA och England.

Detta är en uppföljare till gruppens första volym med Motowninspelningar, ”Truly Yours”. Här finns hela deras andra LP, ”2nd Time Around” från 1970 kompletterad med 13 bonuslåtar, där tio inte varit utgivna tidigare.

Vad som blir uppenbart vid lyssning på den här plattan är något som kan ha varit Spinners och Motownledningens dilemma under dessa år: De hade redan hitmaskinen Temptations. De låtskrivare och producenter som engagerades för Spinners verkar ha gjort sitt bästa för att få dem att låta som Temptations. De fick även ärva låtar skrivna för Temptations som ratats. En riktigt bra låt i den sfären som de gör mycket bra är ”Bad, bad weather”, som har stora likheter med ett av Temptations paradnummer, ”I wish it would rain”. Även ”Gonna keep on tryin´till I win your love” når lika nivå som Temptations version.

Det här är en bra samling som visar att Spinners behärskar både funkig och lite råare soul. Att de misshandlades av Motown är bara att beklaga.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste