The Clarence Daniels Orchestra – Hard Workin´

clarence daniels The Clarence Daniels Orchestra
Hard Workin´
ACE CDCHD 1504
70 min

Basisten, sångaren och storbandsledaren Clarence Daniels gav med sin orkester ut två LPn, 1966 respektive 1967. Dessutom blev det några singelsläpp. Plattorna blev inga storsäljare och föll snabbt i glömska.

Då singeln ”Hard working girl” från 1966 års LP ”Love Affair” blev populär på Northern Soulscenens dansgolv bidrog det till att ett antal bootlegs pressades upp. Intresset bland många skivsamlare och Northern Soulfantaster för vilka som låg bakom låten tog fart. Att sångaren var Obie Jessie som tidigare haft en rhythm´n´blueskarriär som Young Jessie ökade intresset. Det mesta som Daniels och hans orkester spelat in visade sig finnas i skivbolaget Moderns arkiv. Ace tog hand om de analoga inspelningarna och gjorde digitala masters för att kunna ge ut denna samling.

Urvalet till denna samling har gjorts av Dean Rudland. Han har plockat det bästa från de två LP-skivorna och fyllt ut med det bästa från det mycket omfattande materialet med outgivet. Det har blivit en bra samling. Grundarren är genomgående jazziga med inslag av rhythm´n´blues attityd i knappt hälften av de tjugo låtarna. Övrigt ligger inom storbandsjazzens sfär. Flera av instrumentallåtarna är klart inspirerade av Duke Ellingtons och Count Basies storband och de håller lika klass. Även Lionel Hampton har inspirerat, vilket hörs i låtarna där vibrafonen är soloinstrumentet.

Obie sköter det vokala i fem låtar, Daniels själv tar hand om fyra och kvinnliga sångerskan Sandy Millers röst hörs i tre. Tre olika vokala stilar som ger variation åt plattan. Det här är riktigt rolig och upplyftande lyssning.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste