Magic Sam – Black Magic

MAGIC SAM BLUES BAND
Magic SamBlack Magic
Delmark DE 620
(68 min)

Den pålitlige leverantören av kvalitetsblues, Delmark med Bob Koester vid rodret, släpper en riktig godisbit. Inte mindre än Magic Sams andra skiva på bolaget, Black Magic, som var uppföljare till braksuccén Westside Soul, återutges i uppfräschad version både vad det gäller ljud och bild. Albumet som sorgligt nog skulle bli det sista Magic Sam gjorde. Han dog av en hjärtattack året därpå i en ålder av endast 32 år. Och det ska sägas att utgåvan är av högsta klass.

Skivan inleds med Roscoe Gordons I Just Want A Little Bit. Här hör vi en klar utveckling från West Side Soul, utgiven året innan. Rytmsektionen spelar en större roll. Basisten Mack Thompson och trummisen Odie Payne Jr levererar ett oemotståndligt groove redan från början. Saxofonisten Eddie Shaw låter som en hel blåsarsektion och kompletterar utmärkt.

Det egna alstret What Have I Done Wrong följer med utmärkt och utrycksfull röst. Lafayette Leakes piano är dock för lågt mixat i ljudbilden tyvärr, något som präglar hela originalskivan. Varför ha med piano över huvud taget om det inte hörs?

Fina Wille Dixon-alstret Eazy Baby följer med karakteristiskt riff. You Belong To Me för tankarna till grupper som Booker T And The MGs. Magic Sam var en fin uttolkare av den närbesläktade soulen. James Brown influenser hörs också här. Han gör en sorts urbluessoul som är enormt smittande. Det är omöjligt att sitta still. Det rycker i fötterna.

Tillbaka till Lowell Fulsons It´s All Your Fault. Det är en långsam sugande blues som griper tag. Det är omöjligt att värja sig för känslouttrycket. Same Old Blues med fin gitarr inspirerad av BB King visar med all önskvärd tydlighet att Magic Sam behärskade ett magiskt gitarrspel. Han lägger till fraser som formar sig som ett pärlband. Uttrycket överjävligt far genom mitt huvud. Freddie Kings San-Ho-Zay görs med bravur. Magic Sams Westside kollega Otis Rush Keep On Loving Me Baby svänger skönt. Det är avslutningslåten på originalskivan. Sedan följer åtta låtar till. De flesta är alternativa versioner av låtar som är med på originalalbumet med undantag av Keep on Doin´ What You´re Doin´, Everything´s Gonna Be All Right och Blues for Odie Payne (fantastisk långsam blues med hörbart spel av Lafayette Leake! ).

Den enda nackdelen med denna skiva är en sorglig påminnelse att Magic Sam hade mycket ogjort kvar inom bluesmusiken. Förberedelser gjordes för ett tredje album på Delmark, trots att Magic Sams dåvarande manager var väldigt svår att komma överens med, kan man utläsa av Bob Koesters nya text i samband med denna utgåva. Magic Sam var klar att gå vidare till Stax Records efter skivan men de planerna fick tyvärr skrinläggas.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste