THE BIG THREE TRIO – Featuring Willie Dixon

The Big Three Trio

THE BIG THREE TRIO
Featuring Willie Dixon
Jasmine JASMCD 3114 (54 min)

Willie Dixons betydelse för bluesmusiken kan inte nog övervärderas. Inte minst i rollen som musikant, kompositör och producent för främst Chess Records.

På denna återutgivning ingår han i gruppen The Big Three Trio. De andra medlemmarna är gitarristen Ollie Crawford och pianisten Leonard Caston. Med en blandning av blues, jazz, och gospel blev gruppen snabbt populär. Gruppens stil har drag av vokalgrupper som Ink-Spots, och The Mills Brothers.

Man måste säga att stämsången verkligen sitter som gjuten. Leonard Caston imponerar med svängigt spel i ”Big three boogie”. I ”Reno blues” hör vi utomordentligt jazzigt gitarrspel av Ollie Crawford med drag av Charlie Christian. Ett annat exempel är ”Big three stomp” med effektiv ”walking bass” av Willie Dixon. Här finns originalet till Willie Dixons ”My love will never die” som senare Otis Rush gjorde odödlig på Cobraetiketten. ”If the sea was whiskey” har klara drag av Sleepy John Estes ”Diving duck blues”.

Jag tycker att denna kollektion melodier innehåller välspelad bluesmusik med utvikningar inom både jazz, gospel och populärmusik. Här framgår även hur skicklig Willie Dixon redan var på att skriva korta slagkraftiga melodier med fyndiga texter.

Facebook
Twitter
Print
Email
Skivtips
16 senaste